Modeli
Meni
06.06.2022

Nevarna prtljaga

V čem je smisel pripetega varnostnega pasu, ko pa na sedežu nihče ne sedi? Za kakšne stvari uporabljajte strešni kovček in kako najbolje pritrditi prtljago? Naj vam svetujemo! 

 

 

Povedali smo vam že, kako pravilno nastaviti sedeže in doseči idealen položaj za volanom (članek najdete TUKAJ). Prav tako že veste, zakaj ni pametno, da se vaš sovoznik vozi z nogami na armaturni plošči in kako pravilno prevažati otroke (spomnite se lahko TUKAJ). Zdaj bo član ekipe ŠKODA za preučevanje varnosti v prometu, Robert Štastny, z vami delil še nekaj zlatih nasvetov za prevažanje prtljage oziroma tovora.  

Kadar nalagamo reči v prtljažnik, imejte v mislih, da morajo biti sile na zadnji strani vzglavnikov zadnjih sedežev v primeru trčenja čim manjše. Najtežje stvari morajo biti zato biti zložene na dnu in za naslonjali sedežev, da ne bi v primeru močnega zaviranja ali trčenja postale izstrelki. Lažje stvari so lahko naložene na vrh in bližje prtljažnim vratom. 

 

 

Varnostni pas 

»Če vozite kaj zares težkega, recimo gradbeni material ali plinsko bombo, je pametno, da to pritrdite na dnu prtljažnika. Pozabite na poceni trakove z bencinskih črpalk. Pravi čas kupite takšne, ki so certificirani in bodo držali reči na mestu,« svetuje Robert Štastny. 

Tu je še en dober nasvet: če na zadnjih sedežih nimate potnikov, v prtljažniku pa so težke stvari (če so pasovi pritrjeni na karoserijo avtomobila in ne na hrbtni del sedeža), so lahko varnostni pasovi dodatna možnost za privezovanje prtljage. Če je sredinski pas pritrjen v strop, uporabite tudi tega. 

Bodite zelo pozorni, kaj prevažate na zadnji polici. Če močno zavrete ali celo doživite nesrečo, bodo stvari na polici poletele proti sprednjemu delu avtomobila. Zato nikar ne uporabljajte police za stvari, ki imajo določeno težo in obliko - na primer za plastenke, škatle za hrano, knjige ali dežnike.  

»Po drugi strani so blazine, majhne odeje in podobne reči primerne za odlaganje na polico. Ne bodo povzročile nič hujšega, sploh če so za vzglavniki. Predstavljajte si, kaj se zgodi, če na primer trčite v oviro s 50 kilometri na uro. Vse, kar ni pritrjeno, bo poletelo naprej z enako hitrostjo. In razlika, če mimo glave prižvižga jopica ali pa plastenka z vodo, je ogromna« poudarja Štastny. 

»Če v prtljažniku s podrtimi zadnjimi sedeži prevažate enega ali več koles, je pametno, da za to uporabite pritrjevalnike, pripravljene prav za tak namen. Prav tako priporočam, da nezložene dele kolesa dodatno prevežete, da ne bi prišlo do gibanja, za to pa lahko uporabite tudi zadnje varnostne pasove.« 

Prav tako lahko predmete, ki ne gredo v prtljažnik, odložite na zadnje sedeže in jih privežete z varnostnimi pasovi. Še enkrat, glavni razlog tega početja je preprečiti, da bi se nenadzorovano premikali po avtomobilu ob močnem zaviranju ali trčenju.  

 

NASVET
Pakirate za dopust in boste do roba napolnili prtljažnik? Vse, kar bi potrebovali zelo hitro, kot je na primer varnostni trikotnik in prva pomoč, prestavite ob stran prtljažnika, da vam ne bo treba premetavati kovčkov in vreč, če ju boste potrebovali. Varnostni trikotnik ima v nekaterih avtomobilih svoje mesto kar v vratih prtljažnika. 

 

 

 

Na strehi ali kljuki 

Varnost je na prvem mestu tudi pri strešnih kovčkih. »Pazite, da boste izbrali kovček, ki je prestal preizkus trčenja. Preverite tehnične podatke avtomobila za maksimalno obremenitev strehe in upoštevajte, da je teža nosilcev in kovčka že všteta,« pojasnjuje Štastny. 

»Ko nalagate stvari v strešni kovček, mora biti polovica skupne teže na sredi med nosilcema, četrt pred in četrt za njima. Preden kovček zaprete, preverite, da kateri od predmetov ne predstavlja nevarnosti, da bi predrl ohišje, če bi morali naglo zavirati. Takšna grožnja so recimo ostre palice šotora ali nosilec senčnika. Na sprednji del kovčka dajte nekaj mehkejšegaa, brisače ali odeje, kar lahko absorbira kinetično energijo težjih predmetov,« še doda sogovornik. 

 

 

Če boste kolesa prevažali na strehi, uporabite kakovostne in preverjene nosilce znanih proizvajalcev in bodite pozorni, kako je kolo pripravljeno. »Prepričajte se, da na kolesu ni ničesar, kar bi lahko odpadlo, denimo merilnik hitrosti, plastenka ali tlačilka. Ne samo, da jih boste izgubili, lahko odletijo v drugo vozilo in povzročijo resne poškodbe ostalim udeležencem v prometu.« 

Primeren način vožnje je tudi na nosilcu na vlečni kljuki. »Tam so kolesa skrita za vozilom in niso izpostavljena tako velikim silam upora kot na strehi.«  

 

 

Živa »prtljaga« 

Za konec omenimo še živali, ki morajo biti ravno tako varno nameščene v vozilo, in to tako zaradi lastne varnosti kot varnosti voznika in ostalih potnikov. Za manjše živali je prevoz enostaven - boks ali kletka je dovolj, a njegovo mesto je v prtljažniku, ne pa v naročju. Čeprav je morda za žival to malce neudobno, ji tam ne bo hudega. Kovinska kletka v kabini lahko povzroči kar precej razdejanja v primeru trčenja. Če imate prost sedež, lahko kletko ali boks pritrdite tudi z varnostnim pasom. 

 

 

Najpogostejši potniki so psi. Za večje je priporočljivo imeti poseben boks v prtljažniku. Ljubljenčku bo omogočal več udobja in varnosti, hkrati pa ne bo ogrožal potnikov. »Če morate psa vendarle imet v kabini, pa je priporočljivo, da uporabite poseben opasač, ki ga pripnete z varnostnim pasom, ter blazino. Ta se pritrdi na vzglavnike sedežev spredaj in zadaj in ustvari neke vrste banjo. Žival mora biti vedno privezana med vožnjo. Saj veste, kaj smo povedali o nenadnem zaviranju ali trčenju. Če poleti naprej, lahko poškoduje sebe, potnike, v paniki pa celo koga ugrizne.«