Modeli
Meni

30.11.2022

Kako iz baterije potegniti največ?

 

Baterija v električnem avtomobilu ima pozimi nekoliko težje delo kot v drugih letnih časih. Kako torej poskrbeti za to, da bo doseg tudi v mrazu čim večji?

 

Obstaja temperaturni razpon, ki je optimalen za življenjsko dobo in zmogljivost baterije. Če jo je mogoče ohranjati v okviru tega razpona, ne da bi jo bilo treba ohlajati ali segrevati, bo električnemu avtomobilu omogočila največji možni doseg.

Pozimi, sploh zjutraj, je baterija običajno hladna in potrebuje pomoč, da doseže delovno temperaturo. Precej energije porabi, da ogreje samo sebe. Poleg tega baterija takrat sodeluje tudi pri ogrevanju notranjosti avtomobila, odmrzovanju stekel in podobnem, vse to pa tudi nekoliko poveča porabo. Toda z nekaj preprostimi koraki jo je mogoče spet skrčiti na minimum in zagotoviti takšno delovanje baterije, ki ne vpliva negativno predvsem na njeno življenjsko dobo in doseg.

8 nasvetov

1. Ogrejte (se) vnaprej

Eden od odličnih načinov, kako zmanjšati porabo, zlasti na krajših vožnjah, je, da predgrejete avtomobil in baterijo. Posebej idealno je, da predgretje vklopite med polnjenjem. Pri modelu Enyaq iV ga je mogoče aktivirati tako v vozilu kot prek pametnega telefona v aplikaciji MyŠkoda. Tako lahko preprosto nastavite čas odhoda, notranjost vozila in baterijski paket pa se bosta do takrat segrela na najprimer- nejšo temperaturo. Ker avtomobila med vožnjo ne bo treba ogrevati na polno, se bo s tem prihranilo veliko energije. Poleg tega bo tudi baterijski paket optimalno toplotno pripravljen. Vedeti morate, da je idealna temperatura za kemične procese v njem med 15 in 35 stopinjami pod to temperaturo baterija potrebuje segrevanje, nad njo hlajenje. Že pri temperaturi nič stopinj Celzija se lahko doseg zmanjša za 15 do 20 odstotkov.

2. Ogrevajte (se) učinkovito

Električni avtomobil je mogoče tudi ogrevati tako, da je poraba čim manjša. Na primer, uporaba funkcije ogrevanja sedeža ali volana je pri ohranjanju toplote v potniški kabini učinkovitejša kot ogrevanje zraka le z grelcem in ventilatorjem. Tudi poraba električne energije je tedaj neprimerno manjša kot takrat, ko deluje samo grelec zraka (30-40 vatov porabi sedež, grelec pa tudi desetkrat toliko). Če ogrevanje kabine kombiniramo z gretjem sedeža in volana, ga je tako mogoče nastaviti na nižjo temperaturo. S toplotno črpalko so izgube še manjše, saj

ta porabi le en kilovat energije za štiri kilovate energije, ki jo pretvori v toploto.

3. Parkirajte pametno

Da avtomobila ne bi bilo treba toliko ogrevati, zlasti na začetku vožnje, ga je najbolje parkirati tam, kjer ni tako mrzlo: v garaži, pod nadstreškom ali vsaj na zavetrni strani. Če lahko vozilo v tem času priključite tudi na polnilno postajo ter ga pustite, da se napolni in ob tem predgreje na želeno tempera- turo, pa je to najboljše, kar lahko storite.

4. Predvidevajte

Voznik je tisti, ki ima največji vpliv na doseg električnega avtomobila. Zato je pozimi vožnja s predvide- vanjem pomembnejša kot sicer. Zagotavlja manjšo porabo, poleg tega pa je na zimskih cestah tudi varnejša. Zato povečajte varnostno razdaljo, opazujte, kaj se dogaja čim dlje pred vami, popustite pedal za plin daleč pred rdečo lučjo ali kolono, počasi zmanjšujte hitrost v ovinkih ter pustite rege- nerativnemu zaviranju, da opravi večino dela (in tako ohranja doseg). Seveda pa uporabite tudi sisteme, ki vozniku pomagajo vzdrževati enakomerno hitrost.

5. Izberite prave pnevmatike

Zimske pnevmatike bi morale biti pozimi nekaj samoumevnega. Ključno pa ni le stanje tekalne plasti. Še kako pomemben je tlak v pnevmatikah, zato ne dopustite, da bi ta preveč padel, saj to poveča porabo goriva, hkrati pa vpliva tudi na obrabo gum in vozne

lastnosti avtomobila. Pri zimskih pnevmatikah z mehkejšo tekalno plastjo in boki je to še izrazitejše kot pri letnih.

6. Pazite, kaj in koliko prevažate

Večja masa tovora pomeni, da je za premikanje in pospeševanje potrebne več energije. Poskrbite torej, da pozimi (in tudi v drugih letnih časih) v in na avtomobilu ne boste prevažali nepotrebnih stvari, ki povečujejo porabo. To še posebej velja za strešne prtljažnike, ki ne le da dodajo težo, ampak tudi negativno vplivajo na skrbno dodelano aerodinamiko električnega vozila. Čim bolj neoviran pretok zraka je namreč izjemno pomemben za zagotavljanje dosega, saj avtomobil na avtocesti kar približno 50 odstotkov energije porabi samo za odrivanje zraka.

7. Bodite eko

Električni avtomobili Škoda iV imajo poseben način Eco, ki omeji nekatere funkcije in porabo energije ter tako poveča doseg. To seveda lahko izkoristite tudi pozimi.

8. Idealna zimska oprema

Električnim avtomobilom lahko doseg pomaga povečati tudi posebna oprema: izberite zimske pnevmatike z majhnim kotalnim uporom in matrične LED-žaromete (ter vsa druga LED-svetila), ki lahko zmanjšajo porabo. V notranjosti vam bodo prišli prav ogrevani sedeži in volan, Enyaq iV pa lahko izkoristi tudi toplotno črpalko (na voljo za doplačilo), ki ima v primerjavi z običajnim načinom ogrevanja manjšo porabo.