Modeli
Meni
09.01.2021

Nova OCTAVIA je Slovenski avto leta 2021!

Ključni slovenski splošno informativni in specializirani avtomobilski mediji so letos vnovič organizirali izbor za Slovenski avto leta. ŠKODA OCTAVIA se je v finale uvrstila z največjim številom točk glasujočih, svoje prvo mesto pa je v finalu, kjer so imela uredništva sodelujčih medijev zadnjo besedo, le še potrdila. 

 

Bi jo radi bolje spoznali?

BI JO PREIZKUSILI TUDI SAMI?

Žal so trenutno zaradi epidemije koronavirusa vse testne vožnje z vozili ŠKODA odpovedane. Vabimo pa vas, da nam na povezavi spodaj sporočite svoje kontaktne podatke ter podatke o vozilu, kakršnega bi želeli testirati. Takoj, ko bo takšno vozilo na voljo pri vašem izbranem prodajnem partnerju ŠKODA, vas bodo kontaktirali in se z vami dogovorili za termin.

Kaj sploh je in kako poteka izbor za Slovenski avto leta 2021?

Izbor Slovenski avto leta 2021 organizira devet slovenskih medijev, ki se ukvarjajo s poročanjem in predstavljanjem avtomobilov: Motorevija AMZS, RTV Slovenija (Radio Val 202 in TV oddaja Avtomobilnost), Delo in Slovenske novice, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Siol.net, Komotar Minuta, Avto magazin in Evo. V izboru za Slovenski avto leta 2021 so lahko sodelovali modeli novih avtomobilov, ki so prišli na slovenski trg v letu 2020 in je bilo do 30. novembra 2020 registriranih najmanj 25 primerkov. 

Glasovanje poteka v več stopnjah:

1. Najprej glasujejo bralci in poslušalci vseh sodelujočih medijev. Vsak sodelujoči medij mora najmanj dvakrat objaviti glasovnico oziroma omogočiti glasovanje prek spleta. Pri tiskanih glasovnicah je veljavna samo originalna glasovnica, pri internetnih glasovnicah je dovoljeno glasovanje enkrat na teden z enega IP naslova na medij.

V vsakem mediju bralci ali poslušalci glasujejo posebej. Avto, ki dobi v posameznem mediju največ glasov, dobi 6 točk, drugi 4, tretji 3, četrti 2 in peti 1 točko. Glasovanje bralcev, gledalcev in poslušalcev prek internetne glasovnice se začne 25. septembra 2020 ob 20.30 in traja do vključno petka, 27. novembra 2020, do 23.59. 

2. V finale se uvrsti pet avtomobilov. Avto, ki v posameznem uredništvu prejme največ glasov, dobi 6 točk, avto, ki je na drugem mestu po številu glasov, dobi 4 točke, avto, ki je na tretjem mestu, dobi 3 točke, avto, ki je na četrtem mestu, dobi 2 točki, in avto, ki je na petem mestu, dobi 1 točko. Če dva avtomobila dobita enako število glasov, dobita število točk, ki pripada mestu, na katerega se uvrstita.

Po seštevku glasovanj v vseh uredništvih po sistemu točkovanja 6-4-3-2-1 se v finale uvrsti pet avtomobilov, ki zberejo največ točk.

V finalnem izboru sodelujejo uredništva sodelujočih medijev. Prvih pet avtomobilov v finalni izbor prinese ustrezno število točk glede na dosežen vrstni red v glasovanju bralcev in poslušalcev: prvouvrščeni avto 6, drugouvrščeni 4, tretjeuvrščeni 3, četrtouvrščeni 2 in petouvrščeni 1 točko. Te točke se upoštevajo tudi v končnem seštevku.

Uredništva sodelujočih medijev glasujejo o finalistih na finalu izbora Slovenski avto leta 2021. Uredništvo lahko glasuje za določen avto, če ga je preskusilo v vožnji. Če avtomobila ni preskusilo v vožnji, mu lahko dodeli le minimalno število točk. Glasovanje poteka po sistemu 6 točk za prvo mesto, 4 za drugo … eno točko za peto mesto. Avto, ki zbere največ točk, dobi naziv Slovenski avto leta 2021. 

3. Uredništva sodelujočih medijev glasujejo v skladu z merili izbora. Ta so: oblika avtomobila, vozne zmogljivosti in lastnosti, funkcionalnost, gospodarnost, varnost, cenovna umestitev, primernost za slovenski avtomobilski trg.