Modeli
Meni
27.08.2018

Škoda za papeža Frančiška

Škoda je papežu ob njegovem dvodnevnem obisku na Irskem v okviru Svetovnega srečanja družin 2018 v Dublinu na razpolago dala štiri posebne modele Škoda Rapid Spaceback.

Poleg tega je Škoda kot uradni avtomobilski partner 9. Svetovnega srečanja družin, ki ga organizirajo vsaka tri leta in je letos potekalo od 21. do 26. avgusta, priskrbela tudi vozni park, sestavljen iz vozil Octavia, Karoq in Superb, ki so jih uporabljali za sodelujoče kardinale in škofe ter za pomembne goste.

Štiri vozila Škoda Rapid Spaceback za papeža Frančiška so bila predelana po natančnih navodilih Vatikana. Lakirana so bila v mornarsko modri barvi, naslon za roke pa je bil oblikovan posebej za papeža. Zatemnjena stekla v zadnjih stranskih oknih so zamenjali s prosojnimi stekli, da bi lahko obiskovalci bolje videli papeža. Na sprednji blatniki na sovoznikovi strani so pritrdili kromirano držalo za vatikansko zastavo.

 

Poleg tega so imela tri izmed papeških vozil Škoda Rapid Spaceback na registrskih tablicah posebne oznake. Pri enem vozilu je registrska tablica 182-C-1979 obujala spomine na zadnji papeški obisk na Irskem leta 1979, ko se je tam mudil papež Janez Pavel II. Na drugem vozilu je registrska tablica  182-C-2018 nakazovala letošnje leto, tretji Rapid pa je nosil tablico z zaporedjem številk in črk 182-D-9093, pri čemer številke 9093 pomenijo angleško besedo za papeža, "Pope". Po Frančiškovem odhodu so to vozilo skupaj s še enim Rapidom namenili v dobrodelne namene. 

Ko je papež Frančišek v soboto zjutraj pristal na dublinskem letališču, je bil z avtomobilom Škoda Rapid Spaceback prepeljan v mesto na srečanje s predstavniki vlade. Sledila sta obisk ustanove za brezdomce ter obisk koncerta na stadionu Croke Park z nastopom Andree Bocellija in plesno predstavo skupine Riverdance. V nedeljo se je papež po krajšem poletu v še enem avtomobilu Škoda Rapid Spaceback odpeljal do znanega Marijinega romarskega kraja Knock. Ob koncu Svetovnega srečanja družin je papež Frančišek popoldne v Dublinu daroval mašo, ki jo je obiskalo 500.000 ljudi, nato pa se je v avtomobilu Škoda Rapid Spaceback odpeljal na letališče ter se vkrcal na letalo proti Rimu.

 

Poleg treh Rapidov za papeža je bil ob Svetovnem dnevu družin v središču pozornosti tudi prav poseben Škoda Karoq. SUV, ki je bil razstavljen ves čas prireditve, je imel vsa stekla zamenjana z ročno izdelanimi barvnimi okni, kakršna vidimo v cerkvah. Umetnik slikanja na steklo je upodobil motive razvoja sodobnih irskih družin v zadnjih 40 letih in tradicionalne irske kulture dobrodošlice. Slikarija na steklu se je poleg tega navezovala na izročilo češke umetnosti oblikovanja kristala, ki se kot sestavina Škodinega oblikovalskega sloga odraža v številnih elementih dizajna.