Modeli
Meni
Path 2@2x

28.10.2018

100 let Češkoslovaške: Škoda kot steber gospodarstva

28. oktobra 1918 je bila ustanovljena demokratična  Češkoslovaška republika. Že takrat so bila vozila, ki sta jih izdelovala Laurin in Klement, v domovini zelo priljubljena, od leta 1936 pa je bilo podjetje z znamko Škoda vodilno na domačem avtomobilskem trgu.

 

Tudi v težkih časih socializma je Škoda ohranila sloves inovativnega, dobro vodenega podjetja. S pridružitvijo koncernu Volkswagen leta 1991 si je Škoda tlakovala pot za dinamičen razvoj globalne znamke.

Takoj po ustanovitvi demokratične Češkoslovaške republike se je moralo podjetje Laurin & Klement (L&K) sprijazniti z razpadom takratnega trga Avstro-Ogrske. Poleg tega je bilo zaradi trajajoče stagnacije izgubljenih nekaj tujih trgov v povojni Evropi. Rešitev je bila združitev z uspešnim plzenskim podjetjem Škoda, ki je sledila leta 1925. Velikodušen investicijski program je omogočil razvoj nove generacije avtomobilov. Poleg tega je Škoda spadala k pionirjem proizvodnje s tekočim trakom na Češkoslovaškem.

Zaradi napredne palete z modeli Škoda Popular, Rapid, Favorit in Superb, ki je bila uspešna doma in na tujih trgih, je bilo podjetje po gospodarski krizi okrepljeno. Škoda je bila zelo uspešna tudi na področju avtomotošporta. Po kratkem premoru se je leta 1936 ponovno uvrstila na sam vrh češkega avtomobilskega trga. V zadnjem letu pred vojno, leta 1938, je njen tržni delež znašal 39,2 %. Tudi čez mejo - v Evropi, pa tudi v Aziji in čezmorskih državah - je podjetje L&K/Škoda beležilo zelo dobre prodajne rezultate. V času t. i. prve republike, torej med 28. oktobrom 1918 in 30. septembrom 1938, se je Češkoslovaška tudi zaradi razvoja avtomobilske industrije uvrščala med najnaprednejše države sveta.

 

Pozitivni razvoj se je iznenada zaustavil z začetkom druge svetovne vojne. Med vojno se je proizvod­nja vozil osredotočala skoraj izključno le na tovornjake in specialna vozila ter na osebna vozila, ki so jih prilagodili vojaškim potrebam. Po koncu vojne so avtomobilsko tovarno nacionalizirali - takratni matični tovarni v Mladi Boleslav sta se pridružili tudi nekdanji karosernici v Kvasinyju in Vrchlabíju. Od takrat je strukturo ponudbe in obseg proizvodnje določalo socialistično plansko gospodarstvo. Kljub številnim omejitvam in omejenim stikom z visoko razvitimi zahodnimi trgi je Škodi uspelo, tudi zaradi entuziazma in kompetentnosti zaposlenih, še naprej proizvajati visoko kakovostne avtomobile. Med proizvajalci avtomobilov v takratnem vzhodnem bloku je bila Škoda daleč pred ostalimi.

S predstavitvijo Škode 1000 MB leta 1964 se je začelo novo poglavje v uspešni zgodovini podjetja. To je bil prvi model znamke Škoda, ki je imel samonosno karoserijo, motor v zadku in pogon na zadnja kolesa. Kot prvi na svetu je v zadku imel vgrajen serijsko proizveden motor iz aluminijeve tlačne litine.

 

Model 1000 MB je bil v svojem času eden najboljših avtomobilov v enolitrskem razredu - v Evropi in na svetu. Kmalu zatem je letna proizvodnja presegla prag 100.000 vozil. S tem je Škoda bistveno pripomogla k množični motorizaciji Češkoslovaške.

Modelu 1000 MB je sledila serija Škoda 100 oziroma Škoda 110. Ta je vključevala legendarni športni kupe Škoda 110 R, ki so ga proizvajali od leta 1970 do 1980, in ki je bil osnova za športne izpeljanke znamke, še posebej za legendarno Škodo 130 RS, ki je leta 1977 navdušila z zmago na rallyju v Monte Carlu. V 70-ih in 80-ih letih je Škoda zabeležila številne druge avtomotošportne uspehe. Uspešni koncept motorja v zadku, ki se je uveljavil v rally dirkalnikih, je prevladoval tudi v serijski proizvodnji: leta 1976 je modelska serija Škoda 105/120 nadomestila predhodno serijo Škoda 100/110, kasneje je sledila različica 130 s štirivaljnikom prostornine 1.300 cm3. Modele s kompaktnim zadkom sta spremljala privlačna kupeja Garde in Rapid.

 

Leta 1987 je znamka predstavila Škodo Favorit, sodobno kompaktno vozilo s pogonom spredaj, ki so ga zasnovali v oblikovalskem studiu Bertone v Italiji. To je bila za državo v takratnem vzhodnem bloku prava avtomobilska revolucija. Modelska serija je bila razvita še v času socialističnega planskega gospodarstva. Favorit je bil izhodišče za dinamični razvoj Škode po padcu železne zavese.

Po t. i. žametni revoluciji leta 1989 je Škoda potrebovala močnega strateškega partnerja. Združitev s koncernom Volkswagen leta 1991 je pomenila odločilni korak za eno največjih zgodb o uspehu v novejši avtomobilski zgodovini. Kot četrta znamka koncerna Volkswagen se je Škoda razcvetela: posodobili so modelske palete in proizvodne obrate, vozila so prepričala z dobro kakovostjo in sodobno tehnologijo. Simbol nove dobe je postala Škoda Octavia, ki jo je podjetje svetovni javnosti predstavilo leta 1996. Današnji prodajni uspešnici so zaporedoma sledile še druge modelske serije v različnih segmentih. Danes po svetu dajejo nov zagon rasti predvsem modeli SUV. Leta 2016 je Škoda začela s proizvodnjo Kodiaqa, ki nudi, odvisno od izvedbe, prostor za pet oz. sedem oseb. Leta 2017 je Škoda predstavila kompaktnega športnega terenca Karoq.

Usmeritve za razvoj in širitev uspešnega poslovanja so zapisane v Škodini strategiji 2025. Ključne teme so med drugim električna mobilnost, digitalizacija podjetja, izdelkov in proizvodnje ter nove mobilnostne storitve in povezljivost. Poleg razširitve uspešne ofenzive SUV-jev je v strategiji predvidena tudi nadaljnja internacionalizacija družbe.

Od ustanovitve Češkoslovaške pred 100 leti se je znamka iz Mlade Boleslav razvila v eno največjih avtomobilskih podjetij na svetu. Na tej poti je Škoda premagala številne izzive ter nenehno povečevala obseg proizvodnje in modelsko paleto. Znamka trenutno ponuja osem modelskih serij: Citigo, Fabia, Rapid, Octavia, Karoq, Kodiaq ter Kamiq (na Kitajskem) in Superb. Poleg treh proizvodnih obratov na Češkem proizvodnja vozil Škoda poteka tudi v sedmih drugih državah. Najpomembnejši prodajni trg je Kitajska. Primerjava letnih obsegov proizvodnje iz leta 1918 in leta 2018 več kot očitno priča o nadvse uspešnem razvoju znamke Škoda: letos izdelanih več kot 1,2 milijona osebnih vozil je več kot 4000-krat več kot v tistem času.

Škoda na kratko:

› 1895: ustanovitev podjetja Laurin & Klement

› 1905: začetek avtomobilske proizvodnje

› 1991: 5 milijonov vozil Škoda od leta 1905

› 13. julij 2006: 10 milijonov vozil Škoda od leta 1905

› 5. februar 2013: 15 milijonov vozil Škoda od leta 1905

› 10. december 2014: Škoda prvič proizvede 1 milijon vozil v enem letu

› 26. september 2017: 20 milijonov vozil Škoda od leta 1905