Modeli
Meni
05.12.2018

Koncept Vision E v Sloveniji

V Slovenijo je prišel Vision E, Škodin prvi povsem električno gnan konceptni avtomobil in prvi avtonomni avtomobil v zgodovini te znamke. Vision E je bil razstavljen v salonu Škoda na Verovškovi 78 v Ljubljani. 

 

Elektromobilnost igra ključno vlogo v strategiji znamke Škoda, ki zato razvija lastne koncepte električnih vozil na osnovi koncernske platforme MEB. Elektrifikacija modelske palete se bo začela že leta 2019, ko bosta na trgu Superb kot priključni hibrid in Citigo kot prvo vozilo znamke Škoda na povsem električni pogon. Kmalu za tem, leta 2020, bo sledila novost v ponudbi: serijska različica koncepta Vision E, ki bo prvi velikoserijski električni SUV model znamke Škoda. Do leta 2025 bo nato znamka razširila svojo paleto povsem električno gnanih vozil na pet modelov v različnih razredih. 

S konceptom Vision E nakazuje znamka Škoda tudi možne oblike avtonomne vožnje, ki bodo na voljo v kratkem. Po zadnjih podatkih in raziskavah bi lahko že v letu 2030 kar okoli 15 odstotkov novih avtomobilov vozilo povsem avtonomno. Koncept Vision E dosega v tem trenutku tretjo stopnjo vozne avtonomije. Samostojno zmore tako krmiliti avtomobil v gneči, voziti znotraj svojega voznega pasu in se umikati, prehitevati, sam poiskati prosto parkirno mesto ter sam parkirati in zapeljati iz parkirnega mesta. Pri tem so mu v pomoč številna tipala in kamere, ki nenehno opazujejo okolico.