Modeli
Meni
31.01.2019

60 let Octavie

Škoda Octavia praznuje 60. obletnico začetka proizvodnje: januarja 1959 so s proizvodnega traku v tovarni Mladá Boleslav zapeljali prvi primerki te legendarne modelske serije. Sredi 90. let prejšnjega stoletja so prve Octavie nove generacije nasledile priljubljeni kompaktni model.

 Pred 60 leti je modelsko ponudbo znamke Škoda prvič dopolnilo mogočno zveneče ime Octavia. Ime ni bilo naključno: takratna novinka je bila namreč osmi model znamke po drugi svetovni vojni in hkrati osmi Škodin model z najsodobnejšimi kolesnimi obesami, ki jih je proizvajalec uvedel leta 1933.

Prve dvovratne Škode Octavie so matično tovarno v Mladi Boleslav zapustile januarja 1959, kjer so jih v prvih tednih izdelovali še skupaj z njenima predhodnima modeloma Š 440 in Š 445. Pod pokrovom motornega prostora Octavie se je skrival robusten vrstni štirivaljni motor z gibno prostornino 1,1 litra in močjo 29,4 kW (40 KM), ki je prek štiristopenjskega menjalnika poganjal zadnji kolesi. Dosegla je najvišjo hitrost 110 km/h, njena povprečna poraba pa je znašala 7,7 litra bencina na 100 kilometrov. Privlačen, tekoč dizajn karoserije je bil prav tako prepričljiv kot njene vozne lastnosti. Tehnične novosti, kot je sprednja prema s spiralnimi vzmetmi in torzijskim stabilizatorjem, so Octavii omogočale visoko stopnjo voznega udobja in prijetno vodljivost. Uvedba asimetričnih žarometov tekom leta 1959 je povečala aktivno varnost. Kot zmogljivejšo različico je Škoda prav tako v letu 1959 predstavila Octavio Super z 1,2-litrskim motorjem in vrhunsko zmogljivostjo 33 kW (45 KM). Modelska serija Octavia je kmalu postala zelo zaželena tako na domačih tleh kot v tujini.

 Na avtomobilskem salonu v Ženevi je bila 10. marca 1960 premierno predstavljena športna različica Škoda Octavia Touring Sport (TS), ki je ponašala s povečano močjo 37 kW (50 KM). Škoda je pri Mednarodni avtomobilistični zvezi FIA zaprosila za homologacijo različice TS za dirke in rallyje v razredu nemodificiranih cestnih vozil ter s tem dvovratnemu modelu, ki je dosegel hitrost 130 km/h, utrla pot za uporabo v motošportu. Škodi Octavii TS je tako v letih 1961,1962 in 1963 kar trikrat zapored uspelo doseči razredno zmago na rallyju Monte Carlo.

11. septembra 1960 je Škoda v Brnu prvič predstavila Octavio Combi z dvodelnim, vodoravno deljivim pokrovom prtljažnika. Kljub kompaktnim zunanjim meram je tudi pri polni zasedenosti s petimi osebami prtljažni prostor v dolžino meril 0,965 metra, njegova prostornina do stropa pa je znašala 690 litrov. Pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev pa je bilo vanj mogoče shraniti kar do 1.050 litrov prtljage.

Dvovratno limuzino so izdelovali do leta 1964, ko je 11. aprila v Mladi Boleslav s tekočega traku zapeljal še zadnji primerek. Kot neposredni naslednik jo je zamenjala popolnoma novo zasnovana modelska serija Škoda 1000/1100 MB s samonosno karoserijo in motorjem v zadku. Zadnja Octavia Combi je tovarno Kvasiny zapustila 21. decembra 1971. Med letoma 1959 in 1971 je bilo skupno izdelanih 360.000 primerkov Škode Octavie, med njimi več kot 54.000 karavanskih izvedb.

Robustna in zanesljiva Octavia je poleg tega leta 1966 služila kot tehnična osnova za prvi avtomobil, izdelan na Novi Zelandiji: model Trekka nastal v tesnem sodelovanju s češkim proizvajalcem avtomobilov in je bil izdelan na osnovi skrajšane šasije Octavie Super. Priljubljeni vsestranski avtomobil velja za enega od predhodnikov aktualnih Škodinih modelov SUV.

Najkasneje s premiero prve Octavie nove generacije je ime modela postalo sinonim za celotno znamko. Leta 1992 - kmalu po vključitvi znamke Škoda v koncern Volkswagen - se je začel razvoj popolnoma novega modela, ki je temeljil na legendarni tipski oznaki. Na moderni tehnični platformi je ekipa takratnega vodje oblikovanja Dirka van Braeckla ustvarila karoserijo z edinstvenim dizajnom. Octavia limuzina z velikim pokrovom prtljažnika je bila javnosti prvič predstavljena 4. aprila 1996 in je nemudoma navdušila z visokim nivojem aktivne in pasivne varnosti. Prtljažnik v velikosti od 528 do 1.328 litrov je predstavljal osnovo izjemne prostornosti. Marca 1998 je ponudbo dopolnila še prostornejša in predvsem na evropskih tržiščih zelo uspešna karoserijska različica Octavia Combi, leta 1999 pa je bila predstavljena še prva štirikolesna izvedba. Do novembra 2010 je bilo izdelanih 970.000 limuzin in več kot 470.000 karavanov prve generacije Octavie.

 Ta uspeh je presegla druga generacija Škode Octavie, ki so jo izdelovali med letoma 2004 in 2013: strankam je bilo predanih 1,6 milijona limuzin in 900.000 karavanov. Poleg z večjo uporabnostjo je ta generacija prepričala s številnimi tehničnimi novostmi, predvsem z bencinskimi motorji z direktnim vbrizgavanjem goriva in z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG. Danes tretja generacija Octavie predstavlja hrbtenico Škodine modelske palete. Izdelujejo jo od novembra 2012, februarja 2017 pa je bila obsežno posodobljena. Za to generacijo se je odločilo že več kot 2,5 milijona kupcev.

Škoda Octavia je že dolgo trdno uveljavljena na številnih tržiščih. To prepričljivo dokazuje dejstvo, da je bilo od leta 1959 izdelanih skoraj 6,5 milijona vozil. Poleg tega je Škodina najbolje prodajana modelska serija vedno bolj priljubljena tako doma kot v tujini. V Nemčiji je edini model iz uvoza, ki se že leta uvršča na lestvico desetih najpogosteje registriranih avtomobilov. Poleg v Škodini matični tovarni v Mladi Boleslav Octavio trenutno izdelujejo tudi na Kitajskem, v Indiji, Rusiji, Kazahstanu in Alžiriji.