Modeli
14.02.2019

Posodobljena R5

Pri Škoda Motorsportu so pripravili izdatno posodobljeno Fabio R5, ki bo potrebovala tudi novo homologacijo.

Pri oddelku ŠKODA Motorsport so predvsem približali dirkalnik prenovljeni serijski verziji z novim prednjim delom, masko in novimi žarometi. Seveda pa so se posvetili tudi vsem drugim odločilnim komponentam, predvsem pa 1,6 litrskemu prisilno polnjenemu motorju. Ta je zdaj še zmogljivejši, predvsem pa odzivnejši in bolj vozno uporaben, obenem pa dovolj vzdržljiv. "Za nas je pomembno, da je tudi druga generacija tega modela razvita in preskušena do popolnosti, brez kompromisov pri zmogljivostih," je dejal ob tem Michal Hrabanek, direktor ŠKODA Motorsport.  

 

Z novim modelom bo tudi lažje braniti naslov v WRC2. V sezoni 2019 za to skrbi le ena posadka: naslov bosta tako poskušala braniti 18-letni finski talent Kalle Rovanperä in sovoznik Jonne Halttunen, med tem ko bosta Jan Kopecky in Pavel Dresler nastopila na posameznih relijih WRC in hkrati skušala ponovno osvojiti češko prvenstvo.

Fabia R5 je sicer v minulih štirih letih prepričljivo pometla s konkurenco v svojem razredu (R5) in postala mera stvari tudi v svetovnem prvenstvu WRC2. Uspelo jim je izdelati in prodati natanko 252teh naprednih in visokotehnoloških dirkalnikov, kar je glede na zahtevno ročno delo in manufakturni pristop pri izdelavi zagotovo izjemen dosežek ekipe Škoda Motorsport.

Podatki o uspehih, ki jih je Fabia R5 dosegla v teh letih, so izjemni: tri posadke so s tem dirkalnikom osvojile naslov svetovnega prvaka WRC2 (Esapekka Lappi in Janne Ferm, 2016; Pontus Tidemand in Jonas Andersson, 2017; Jan Kopecky in Pavel Dresler, 2018), štiri naslove pa je osvojila Škoda v razvrstitvi ekip. Toda to še zdaleč ni vse, kar je dosegel najuspešnejši dirkalnik v zgodovini tovarne Škoda. Tri naslove so si posadke privozile tudi v regionalnih prvenstvih: Yuya Sumiyama in Takahiro Yasui v azijsko-pacifiškem prvenstvu, Gustavo Saba in Fernando Mussano v južnoameriškem ter Manvir Singh Baryan in Drew Sturrock v afriškem prvenstvu. Povrhu pa je v evropskem prvenstvu do 28 let zmagal še Nikolay Gryazin. Ob tem se je Škoda okitila še s 17 naslovi državnih prvakov.