Modeli

26.09.2020

Nova OCTAVIA za Slovenski avto leta 2021

Ključni slovenski splošno informativni in specializirani avtomobilski mediji letos vnovič organizirajo izbor za Slovenski avto leta 2021. Do vključno 27. novembra lahko oddate svoj glas tudi vi in tako svojemu štirikolesnemu favoritu pomagate v finale. Med kandidati je tudi nova ŠKODA OCTAVIA.

 

Izbor Slovenski avto leta 2021 organizira devet slovenskih medijev, ki se ukvarjajo s poročanjem in predstavljanjem avtomobilov: Motorevija AMZS, RTV Slovenija (Radio Val 202 in TV oddaja Avtomobilnost), Delo in Slovenske novice, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Siol.net, Komotar Minuta, Avto magazin in Evo. V izboru za Slovenski avto leta 2021 lahko sodelujejo modeli novih avtomobilov, ki so prišli na slovenski trg v letu 2020 in je bilo do 30. novembra 2020 registriranih najmanj 25 primerkov. Med njimi je tudi nova ŠKODA OCTAVIA. 

 

 

Izbor Slovenski avto leta 2021 poteka tako, da najprej glasujejo bralci in poslušalci vseh sodelujočih medijev. Vsak sodelujoči medij mora najmanj dvakrat objaviti glasovnico oziroma omogočiti glasovanje prek spleta. Pri tiskanih glasovnicah je veljavna samo originalna glasovnica, pri internetnih glasovnicah je dovoljeno glasovanje enkrat na teden z enega IP naslova na medij.

V vsakem mediju bralci ali poslušalci glasujejo posebej. Avto, ki dobi v posameznem mediju največ glasov, dobi 6 točk, drugi 4, tretji 3, četrti 2 in peti 1 točko. Glasovanje bralcev, gledalcev in poslušalcev prek internetne glasovnice se začne 25. septembra 2020 ob 20.30 in traja do vključno petka, 27. novembra 2020, do 23.59. 

V finale se uvrsti pet avtomobilov. Avto, ki v posameznem uredništvu prejme največ glasov, dobi 6 točk, avto, ki je na drugem mestu po številu glasov, dobi 4 točke, avto, ki je na tretjem mestu, dobi 3 točke, avto, ki je na četrtem mestu, dobi 2 točki, in avto, ki je na petem mestu, dobi 1 točko. Če dva avtomobila dobita enako število glasov, dobita število točk, ki pripada mestu, na katerega se uvrstita.

Po seštevku glasovanj v vseh uredništvih po sistemu točkovanja 6-4-3-2-1 se v finale uvrsti pet avtomobilov, ki zberejo največ točk.

V finalnem izboru sodelujejo uredništva sodelujočih medijev. Prvih pet avtomobilov v finalni izbor prinese ustrezno število točk glede na dosežen vrstni red v glasovanju bralcev in poslušalcev: prvouvrščeni avto 6, drugouvrščeni 4, tretjeuvrščeni 3, četrtouvrščeni 2 in petouvrščeni 1 točko. Te točke se upoštevajo tudi v končnem seštevku.

Uredništva sodelujočih medijev glasujejo o finalistih na finalu izbora Slovenski avto leta 2021. Uredništvo lahko glasuje za določen avto, če ga je preskusilo v vožnji. Če avtomobila ni preskusilo v vožnji, mu lahko dodeli le minimalno število točk. Glasovanje poteka po sistemu 6 točk za prvo mesto, 4 za drugo … eno točko za peto mesto. Avto, ki zbere največ točk, dobi naziv Slovenski avto leta 2021. 

Uredništva sodelujočih medijev glasujejo v skladu z merili izbora. Ta so: oblika avtomobila, vozne zmogljivosti in lastnosti, funkcionalnost, gospodarnost, varnost, cenovna umestitev, primernost za slovenski avtomobilski trg.