Modeli

Vse o kolesih

Več
k

Letne pnevmatike

Potrebujete nove letne pnevmatike? Odločite se za ekskluzivno ponudbo pnevmatik Continetal, Semperit in Barum.

Originalna aluminijasta platišča ŠKODA

Poiščite nova platišča za svoje vozilo ŠKODA iz programa originalne dopolnilne opreme ŠKODA za pomlad in poletje.

Oznaka EU za pnevmatike

Od novembra 2012 v Evropski uniji velja obvezno označevanje za pnevmatike motornih vozil. Cilja označevanja z oznako EU za pnevmatike sta večja prometna varnost ter zmanjšanje emisij škodljivih snovi in hrupa. Na oznaki EU za pnevmatike so z grafičnim prikazom navedene naslednje lastnosti pnevmatike: razred učinkovitosti porabe goriva, razred oprijema na mokri podlagi in razred zunanjega hrupa kotaljenja ter ustrezna izmerjena vrednost.

Razred učinkovitosti porabe goriva

Pnevmatika z majhnim kotalnim uporom lahko prispeva k zmanjšanju porabe goriva in s tem tudi k zmanjšanju emisij CO2 vozila. Na oznaki EU za pnevmatike je razred učinkovitosti porabe goriva pnevmatike označen s črno puščico na barvni lestvici od A (zeleno, majhen kotalni upor) do G (rdeče, velik kotalni upor).

Razred oprijema na mokri podlagi

Oprijem pnevmatike na mokri podlagi vpliva na zavorno pot na mokrem cestišču in je pomemben dejavnik za varnost. Oznaka EU za pnevmatike navaja razrede oprijema na mokri podlagi od A do G. V sicer enakih razmerah zagotavlja pnevmatika z razredom oprijema na mokri podlagi A na mokrem cestišču krajšo zavorno pot kot pnevmatika z razredom oprijema na mokri podlagi F.

Razred zunanjega hrupa kotaljenja

Hrup kotaljenja pnevmatike prispeva k skupnemu hrupu vozila. Na oznaki EU za pnevmatike sta navedena izmerjena vrednost zunanjega hrupa kotaljenja v decibelih in piktogram razreda nivoja hrupa z enim (tiho) do tremi (glasno) zapolnjenimi zvočnimi valovi.

Nadaljnji napotki

  1. Dejanski prihranek goriva in prometna varnost sta v veliki meri odvisna od načina vožnje.
  2. Z okolju prijaznim načinom vožnje lahko pomembno prispevate k zmanjšanju porabe goriva in emisij CO2.
  3. Pazite na pravilen tlak v pnevmatikah, saj se zaradi prenizkega tlaka poslabša oprijem na mokri podlagi in poveča poraba goriva zaradi večjega kotalnega upora.
  4. Vedno morate upoštevati varnostno razdaljo, ki ustreza zavorni poti.