Modeli
Meni
10.01.2023

Polnjenje doma

Svoje električno vozilo boste najlažje, najudobneje, praviloma pa tudi najceneje polnili doma. Strokovnjaki MOON so odgovorili na nekaj pogostih vprašanj, ki se vam morda porajajo v zvezi s tem.  

 

 

»Kakšna domača polnilnica je prava zame?« 

Za uporabo doma priporočamo klasične domače polnilnice z izmeničnim tokom (AC), priklopljene na trifazno električno omrežje z močjo vsaj 11 kilovatov. Če boste polnilnico namestili zunaj, pazite, da bo njeno ohišje dovolj kvalitetno (npr. aluminijasto) in tako odporno proti vremenskim razmeram, tudi vročini. Če bo polnilnica na prostem dostopna vsem (npr. na parkirišču pred hišo, ki ni za ograjo ali zapornico), naj omogoča tudi zaklepanje oziroma avtorizacijo z RFID-kartico, aplikacijo … 

 

»Na kaj moram paziti?« 

Nujno je, da je polnilnica pametna. To ne pomeni le to, da se lahko prilagaja moči vašega domačega priključka (dinamično polnjenje) s pomočjo samo njej namenjene rešitve, temveč da se zna tudi povezovati s sistemi za upravljanje energije v objektu (HEMS, to omogoča tudi njeno dobro sodelovanje z morebitno sončno elektrarno in hranilnikom električne energije) in prav tako z zalednim sistemom po klasičnem odprtem standardu OCPP ter da je njene nastavitve mogoče preprosto spreminjati prek spletnega vmesnika ali namenske aplikacije.  

 

»Zakaj je pomembno, da je polnilnica pametna?« 

Zato, da ne glede na največjo moč in število vozil oziroma polnilnic ne bo prišlo do preobremenitve električnega priključka. Polnilnice v ponudbi znamke MOON so pametne in imajo dinamično vodenje s sistemom Load Guard ali optiMOON. Modul Load Guard je namenjen le prilagajanju moči polnjenja polnilne postaje za električni avtomobil drugim potrošnikom električne energije (dinamično polnjenje) in s tem preprečevanju preobremenitev. Z enkratnim vložkom v nakup strojne opreme optiMOON - ta ni dosti večji od cene Load Guarda, ki ga optiMOON popolnoma nadomesti - in z manjšim mesečnim zneskom za delovanje nadzornega sistema, torej dashboarda na vaši pametni napravi, pa si lahko zagotovite optimizirano porabo energije v celotnem vašem objektu.  

Sistem celovitega energetskega upravljanja vašega objekta, kot ga omogoča denimo naprava optiMOON, stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo, ki se med polnjenjem električnega avtomobila močno poveča, ter vam zagotavlja, da najučinkoviteje izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago, recimo tisto, ki ste jo v hranilnik električne energije shranili iz lastne sončne elektrarne. Tako tudi prihranite pri stroških elektrike, omrežnine in obračunske moči. 

 

 

»Kam naj jo postavim?« 

Preprosto: daleč najlažje boste avtomobil polnili tam, kjer je parkiran že sedaj, torej v garaži ali ob hiši. Vse druge lokacije so manj primerne, saj za vas ne bi bilo priročno, da bi vozilo prestavljali samo za čas polnjenja. Bolje je, da se potrudite pri namestitvi polnilnice in po potrebi napeljete nove kable, kot da bi se kasneje morali prilagajati, ko boste vsak dan želeli priključiti svoj avtomobil. Razmislite tudi, ali boste polnili le eno vozilo ali več in kje na njem je (ali bo) priključek za polnjenje. 

 

»Koliko stane?« 

Polnilnica skupaj z namestitvijo stane od tisoč evrov naprej. Cena same polnilne postaje je odvisna od njenega tipa in lastnosti, strošek montaže pa od zahtevnosti, na primer od tega, ali je polnilnico mogoče namestiti na steno, do katere so že napeljani kabli iz urejene električne omarice, ali je treba speljati le nekaj metrov kabla ali pa so potrebna večja dela. Ceno si vsekakor znižate, če pri novogradnji že načrtujete tudi prostor in napeljavo za polnilnico. 
Ker MOON ponuja vse e-rešitve na enem mestu, se lahko o cenovno najugodnejši ponudbi informirate že ob nakupu električnega vozila katere koli od znamk pod okriljem PORSCHE SLOVENIJA, d.o.o.. Potrebne rešitve in strošek zanje pa po ogledu na lokaciji točno ocenijo strokovnjaki MOON (t. i. home check lahko naročite v klicnem centru MOON). 

 

 

Klicni center MOON  
Telefon: 080 88 46 
E-pošta: moonpower(kwfat)porsche(kwfdot)si 

 

Polnilna postaja Škoda IV Charger  

Moč polnjenja polnilne postaje je do 11 kilovatov, kar je približno petkrat več kot pri priključitvi na gospodinjsko vtičnico. Na voljo sta še različici Charger Connect (ki omogoča povezljivost in nadzor dostopa) ter Charger Pro (ki povezljivosti in nadzoru dostopa dodaja še merjenje porabljene energije).  

Polnilna postaja MOON Community Home 

Polnilna postaja MOON Community Home z močjo polnjenja do 22 kilovatov je najboljša kombinacija tehnologije, oblikovanja, funkcionalnosti in povezljivosti, ki so združeni v eno najnaprednejših polnilnih postaj na svetu. Omogoča dinamično prilagajanje moči polnjenja v kombinaciji z Load Guardom ali povezljivost s sistemi za energetsko upravljanje vašega doma, kot je na primer optiMOON. 

Komplet MOON 2Go 

Medtem ko večina polnilnih kablov, priloženih e-vozilom, dopušča le polnjenje pri varnostni (šuko) vtičnici z močjo največ 2,3 kilovata, vam komplet POWER 2Go omogoča, da svoj e-avtomobil priključite tudi na katero koli standardno trifazno vtičnico. To vam zagotavlja polnjenje z močjo do 22 kilovatov. Tako lahko poskrbite za hitro in varno polnjenje kjer koli in kadar koli - doma, na poti, med opravki, na vikendu ali na počitnicah.