Modeli
Meni

Vaša varnost, naša skrb

o

Pri znamki Škoda si po svojih najboljših močeh prizadevamo za vašo varnost. Naši avtomobili niso opremljeni le z najnaprednejšo opremo in tehnologijo, ki aktivno pomaga pri preprečevanju nesreč in v primeru trčenja ščiti potnike. Hkrati vam želimo pokazati tudi, kako lahko sami prispevate k svoji varnosti. Želimo vam varno vožnjo!

Kako torej voziti varno?

Ob vsej napredni tehnologiji lahko hitro spregledamo pomembno dejstvo, zaradi katerega je vožnja resnično varna - ali pa tudi ne. In to ste vi. Voznik. Zato je ključnega pomena, da poznate osnovna in tudi malo manj osnovna načela varne vožnje. To pa vključuje tudi razumevanje, kako najbolje uporabiti varnostne asistenčne sisteme, ki jih premore vaše vozilo. Oglejte si torej podroben pregled vseh naprednih sistemov za pomoč voznikom v modelih Škoda. V vsakem avtomobilu boste našli sisteme za varnost in več udobja, ki zagotavljajo enostavno in varno vožnjo, ne glede na okoliščine.

Oglejte si, kakšna je njihova funkcija in kako delujejo!

Na posnetkih spodaj boste spoznali delovanje različnih sistemov, od prilagodljivega tempomata, sistema Front Assist, Side Assist, predvidljivega tempomata, pomočnika za vožnjo v zastojih, parkirnega asistenta in številnih drugih!

Napredni sistemi osvetlitve

Ostanite varni

Škoda je mnogo pred avtomobili ustvarjala kolesa. Zdaj skrbimo tako za kolesarje kot voznike in njihovo varnost. Delimo si iste ceste, z dodatno pozornostjo pri prometni vzgoji pa lahko bolje sodelujemo in preprečujemo nevarne situacije.

5 zvezdic za našo floto

Sadovi našega dela se odražajo v najvišjih ocenah - 5 zvezdicah -, dobili so jih vsi naši modeli na preizkusih trčenja Euro NCAP.

Varnost na prvem mestu: Enyaq 𝗶V in Fabia najboljša v svojem razredu

 

Novi Enyaq iV je prejel vseh pet zvezdic na zahtevnih preizkusih Euro NCAP in postal tudi najbolj varen avto leta 2021 v razredu SUV, medtem ko je v med vsemi testiranimi automobili v kompaktnem razredu najbolje izkazala nova Fabia!

Klic v sili/eCall

Zelo pomemben varnostni element je tudi klic v sili ali eCall, ki je del sistema Škoda Connect in je v celotni življenjski dobi avtomobila brezplačen. V primeru nesreče se samodejno vzpostavi povezava s centrom za obveščanje. Sistem mu posreduje podatke, kot so lokacija, smer, število potnikov in resnost nesreče. Tako lahko strokovna pomoč čim hitreje pride na mesto nesreče.

Varnostne blazine

Glavni namen varnostnih blazin, skupaj z varnostnimi pasovi, je preprečiti stik teles potnikov s kakšnimi trdimi deli avtomobila ali vsaj zmanjšati posledice takšnega stika v primeru trka.

Sprednje varnostne blazine

Voznika ščiti sprednja varnostna blazina, nameščena v volanu. Sprednja sovoznikova varnostna blazina s funkcijo deaktiviranja se nahaja v armaturni plošči pred sovoznikom.

Kolenska varnostna blazina za voznika

Voznikova kolenska varnostna blazina, nameščena v spodnjem delu armaturne plošče pod volanskim drogom, je zasnovana za zaščito voznikovih nog, predvsem kolen, v primeru čelnega trka.

Sedežna varnostna blazina

Osrednja varnostna blazina je nameščena na notranji strani naslona voznikovega sedeža. Glavni namen te blazine je zaščititi potnike v avtomobilu pred trčenjem med seboj v primeru morebitnega trčenja z bočne strani na voznikovi ali sovoznikovi strani.

Bočne varnostne blazine – spredaj

Stranske varnostne blazine na sprednjih sedežih ščitijo prsni koš in medenico tako voznika kot sovoznika v primeru bočnega trka.

Bočne varnostne blazine – zadaj

Potniki na zadnjem sedežu so deležni tudi zaščite, ki jo nudijo bočne varnostne blazine.

Varnostne zavese

Varnostna zavesa prekrije okensko površino in notranjo strukturo avtomobila od A- do C-stebrička. Zaščiti predvsem glave potnikov na sprednjih in zadnjih sedežih ter tako zagotavlja maksimalno varnost.

Varnostna zasnova potniške kabine

Kabina vseh modelov znamke Škoda je izdelana iz najtrših možnih materialov, da potnikom zagotavlja največjo možno raven zaščite.

Zaščita otrok

Ključno je zaščititi najmanjše potnike v avtomobilu, ki jim standardni varnostni pasovi ne morejo pomagati. V vseh modelih znamke Škoda boste zato našli koristne varnostne funkcije za zaščito najbolj ranljivih.

Sistem Isofix

V vseh modelih Škoda boste našli pritrdilna mesta za otroške avtosedeže s sistemom Isofix, ki zagotavlja, da so trdno pritrjeni na karoserijo vozila. Dopolnjeni so z okvirji Isofix ali zaponkami Top Tether v prtljažnem prostoru vozila in na sovoznikovem sedežu.

Široka ponudba otroških sedežev

Priporočamo več različnih vrst preizkušenih, 100-odstotno združljivih otroških sedežev iz programa originalne opreme Škoda za otroke različnih starosti. Z Isofix sistemom jih je mogoče varno pritrditi na zadnje zunanje sedeže; ta sistem je na voljo kot opcija tudi za sovoznikov sedež.

Temeljito preizkušeni

Vsi otroški sedeži iz originalne dodatne opreme Škoda ustrezajo evropskim varnostnim predpisom (EHK 44.04). Kakovost in varnost teh otroških sedežev dokazujejo njihovi odlični rezultati v preskusu trčenja Euro NCAP, skupaj z uspešnimi preskusi negorljivosti, ocenami škodljivih snovi in kakovostjo sedežnih prevlek.

Varnost naših modelov od blizu

Katere posebne varnostne lastnosti ponuja vsak posamezni model znamke Škoda? Vse to vam ponuja naš kratek pregled.

Škoda Fabia

Fabia zagotavlja občutek varnosti z do 9 varnostnimi blazinami, LED lučmi in najsodobnejšimi asistenčnimi sistemii, kot so sistem za opozarjanje pred trkom s prepoznavanjem pešcev Front Assist, sistem Side Assist, prilagodljivi tempomat, sistem Lane Assist, sitem Rear Traffic Alert itd.

Škoda Enyaq 𝗶V

Prvi povsem električni športni terenec znamke Škoda ponuja številne napredne sisteme za pomoč vozniku, na primer sistem za asistenco spredaj s sistemom za predvidevalno zaščito pešcev in kolesarjev, sistem za preprečevanje trkov in sistem za pomoč pri vožnji v svojem pasu. Potniki so zaščiteni z do 9 zračnimi blazinami. Avtomobil je po želji lahko opremljen s polnimi LED-matričnimi žarometi.

Škoda Octavia

Octavia ponuja več ekskluzivnih, popolnoma novih sistemov za pomoč vozniku (sistem za pomoč pri vožnji, sistem za pomoč pri zavijanju in drugi). Ti skupaj z do desetimi zračnimi blazinami, trdno zasnovo karoserije, sistemom klica v sili (eCall) in najvišjo oceno Euro NCAP s 5 zvezdicami dvignejo zaščito potnikov na višjo raven.

Škoda Superb

Model Superb je lahko opremljen s skoraj vsemi razpoložljivimi asistenčnimi sistemi, vključno s sistemom predvidevalnega tempomata in sistemom za pomoč v sili. Avtomobil je po želji lahko opremljen s štirikolesnim pogonom in s polnimi LED matričnimi žarometi. Potniki so zaščiteni z do 9 zračnimi blazinami.

Škoda Kodiaq

Največji športni terenec  znamke Škoda je opremljen s celo vrsto asistenc, vključno s sistemoma Side Assist, ki deluje v tandemu z dvema radarskima senzorjema na zadku, in Area View. Polni LED žarometi, ki preklapljajo med kratkim in dolgim svetlobnim snopom, zagotavljajo odličen pogled na cesto. Robustno zasnovo zaokrožajo večja oddaljenost od tal, do 9 zračnih blazin in opcijski štirikolesni pogon (4x4).

Škoda Karoq

Kompaktni model Karoq glede varnosti ne sklepa nobenih kompromisov. Ponuja skoraj enake varnostne sisteme kot večji Kodiaq, vključno s polnimi LED žarometi. Karoq se lahko zanese na večjo oddaljenost od tal, opcijski štirikolesni pogon in skupno 9 zračnih blazin

Škoda Scala

Zanesete se lahko na do 9 zračnih blazin, tudi tisto za zaščito kolen. Opcijski polni LED žarometi odlično osvetljujejo cesto. Opremo zaokrožijo izbrani asistenčni sistemi, kot so zaznavanje mrtvega kota (Side Assist), zaščita potnikov (Crew Protect Assist), sistem za zaviranje v sili (Front Assist) s predvidevalno zaščito pešcev in sistem za zadrževanje v voznem pasu (Lane Assist).

Škoda Kamiq

Ta kompaktni križanec izžareva varnost znotraj in zunaj z robustno zasnovo karoserije, ki vključuje kar 9 zračnih blazin. Za varnost potnikov skrbi tudi zaznavanje mrtvega kota (Side Assist), sistem za zaviranje v sili (Front Assist) s predvidevalno zaščito pešcev in zadrževanje v voznem pasu (Lane Assist).