Modeli
Meni
04.09.2023

Od kolesa do avtomobila: prvih deset let znamke L&K

V današnjem jeziku bi temu rekli kar startup. Václav Klement in Václav Laurin sta namreč začela v delavnici, in to z izdelovanjem koles. V štirih letih sta zgradila lastno tovarno in začela proizvajati motocikle. V desetih letih pa je nastal že prvi avtomobil L&K.

 

Svetovno uspešno avtomobilsko podjetje bi pred božičem 1895 verjetno kot tipičen sodobni startup nastalo v garaži, če bi te v tem času seveda sploh obstajale. A prav tako kot kasnejša pionirja avtomobilizma iz ameriških garaž si tudi Václav Laurin in Václav Klement takrat preprosto nista mogla privoščiti »boljšega naslova«. Zato sta ustanovila sedež podjetja na obrobju okrožnega mesta v osrednji Češki.

 

 

Njuna proizvodnja je kmalu postala znana po kakovosti materialov in izdelave. Ne gre pa pozabiti tudi na uporaben sistem nakupa na obroke, za katerega poštenost je jamčil neodvisen odbor lokalnih uglednih osebnosti, vključno z duhovnikom.

V prvih dneh poslovanja sta bila poleg dveh ustanoviteljev sicer zraven le še dva delavca in en vajenec, potem pa so se stvari začele razvijati izredno hitro. V enem letu je imela tovarna koles Laurin & Klement že 21 zaposlenih in obdelovalni stroj, ki ga je poganjal parni stroj z dvema konjskima močema. Do takrat je tovarna ponujala pet modelov koles pod blagovno znamko Slavia z dvema lipovima vejama v logotipu. Resda so bila izdelana iz angleških komponent, a so jih postopoma nadomestili češki deli.

 

 

Prvo tovarniško poslopje, ki je obsegalo površino 53 x 13 metrov, so dokončali avgusta 1898 ob cesti med mestoma Mladá Boleslav in Kosmonosy. Takrat je bilo zaposlenih 32 delavcev, šest vajencev in trije administrativni uslužbenci.

 

Laurin je v tem času ustvaril vrsto tehničnih inovacij, Klement pa je bil neumoren promotor in pravi vizionar podjetja. Avgusta 1898 se je podjetje drugič razširilo: v manj kot treh letih se je proizvodna površina več kot potrojila. Ponudba podjetja je vključevala robustna potovalna kolesa in lahke poldirkalne specialke.

Nova strast - motorji

Jeseni 1896 je Václav Klement odšel v Pariz, takrat svetovno prestolnico motociklizma, od koder je kot navdih za razvoj pripeljal precej okorno in prvinsko motorno kolo "motocyclette". Delovalo je le, ko se mu je zazdelo, ena njegovih glavnih slabosti pa je bil nepraktičen motor, nameščen nad gnanim sprednjim kolesom. Zato niti ni presenetljivo, da si je Laurin na testni vožnji izbil prednji zob. Vendar pa so njegovi poznejši poskusi privedli do koncepta sodobnega motocikla, ki je v uporabi še danes.

 

 

Motorna dvokolesa (ali motorna kolesa, kot jim rečemo danes) so uspešno izvažali tudi na najzahtevnejše evropske trge. Po skrbnem pakiranju so jih prevažali skoraj izključno po železnici.

 

Na nepozabno soboto, 18. novembra 1899, so v Pragi novinarjem predstavili dva modela "motoriziranih dvokolesnikov" L&K - tipa A in B. Klement ju je agresivno tržil doma in v tujini ter dosegel mednarodni uspeh z zagotovitvijo naročila za 150 strojev pri priznanem londonskem trgovcu Henryju Hewetsonu. Poslovneža je prepričal, da je triminutni trening vožnje dovolj za obvladovanje »Laurinke«, kot so ta model ljubkovalno poimenovali.

Klement se je iz Anglije vrnil z naročilom, ki je desetkrat presegalo takratno letno proizvodnjo podjetja. Četrt leta pozneje je prišlo še več naročil iz Nemčije. Nova prodaja je bila reakcija na prvo nagrado in zlato medaljo, ki jo je motocikel L&K osvojil v svoji kategoriji na mednarodni razstavi v Frankfurtu.

 

 

Leta 1904 so bili proizvodni prostori v Mladi Boleslav osvetljeni z dnevno svetlobo in močnimi obločnimi svetilkami, ki delujejo po podobnem principu kot električni varilni stroj.

 

Hkrati je podjetje poleti 1900 ponujalo popuste na svoja kolesa in motorje, prototip avtomobila, ki so ga pripravljali, pa je po demonstracijski vožnji po Pragi pritegnil pozornost javnosti. Res je, zgodba še zdaleč ni bila končana: štirikolesnik so takrat sestavili tudi iz delov motociklov, namesto volana je imel krmilo, voznik pa je sedel na sedežu za sopotnikom.

 

 

Na levi strani fotografije eden od avtomobilskih prototipov stoji pred tovarno. Cevi med prednjima kolesoma predstavljajo prvo verzijo hladilnega sistema motorja.

 

Toda vrtinec uspeha in inovativnosti se je nadaljeval. Junija 1901 se se v podjetju L&K lotili mednarodnega tekmovanja v zahtevnih razmerah dirke Pariz - Berlin in podjetje je kmalu tudi v okoliških državah pobiralo lovorike eno za drugo.

V sezoni 1904, ko so že izdelovali motorna kolesa z enim, dvema in celo štirimi valji (kot ena prvih tovarn na svetu), z zračno ali vodno hlajenimi motorji, je blagovna znamka L&K postala povsem prepoznavna na trgu. V letih 1903 in 1904 so namreč osvojili kar 56 prvih ter 59 drugih in tretjih nagrad na 64 specializiranih dogodkih, na katerih je podjetje sodelovalo. In tako niti ni presenetljivo, da je licenco za motorna kolesa Slavia kupila nemška tovarna Seidel & Naumann, ki je imela takrat zaposlenih že 2800 delavcev (v primerjavi s 310 zaposlenimi v tovarni L&K). Rezultat so bila motorna kolesa Germania.

 

 

V nedeljo, 1. julija 1900, so se kolesarji odpravili na vožnjo po Pragi. Ob stavbi Invalidovna v okraju Karlin je glave mimoidočih obračal »štirikolesnik« Laurin & Klement z bencinskim motorjem. Pet let in vrsto prototipov pozneje je podjetje predstavilo svoj prvi avtomobil, L&K Voiturette A.

 

Vrhunec prvega dejanja

Leto 1905 je bilo ponovno leto velikih uspehov. Marca je Laurin & Klement okrožni oblasti sporočil, da ukinja proizvodnjo koles. Proizvodne zmogljivosti in vsa prizadevanja naj bi bila zdaj osredotočena na motorna vozila. Podjetje s 355 zaposlenimi je sedaj zasedalo površino 9.500 kvadratnih metrov in razpolagalo s 206 obdelovalnimi stroji. Aprila je znamka na avtomobilskem salonu v Pragi na razstavnem prostoru prikazala dvovaljni motor prihodnjega avtomobila. Junija je motociklistična doba dosegla vrhunec z zmagoslavno zmago na neuradnem svetovnem prvenstvu v Dourdanu pri Parizu, oktobra pa se je v dunajskem strokovnem tisku že pojavila fotografija prvega avtomobila Laurin & Klement Voiturette A, izdelanega po naročilu.

 

 

Dokaz o tehničnem znanju in usposobljenosti je tudi marca 1904 predstavljen motocikel tip CCCC. To je bil namreč eden prvih štirivaljnih motociklov na svetu, s prostornino 735 kubičnih centimetrov.

 

S tem se je zaključilo prvo desetletje »startupa«, ki sta ga ustanovila Václav Laurin in Václav Klement, bleščeče desetletje uspeha in inovacij. Podjetje iz majhnega mesta je uspelo prehiteti tekmece iz tehnično najnaprednejših držav v Evropi. Ne da bi zajelo sapo, se je še naprej širilo. V naslednjih desetih letih, preden je razvoj zavrla prva svetovna vojna, je zraslo v največje avtomobilsko podjetje v Avstro-Ogrski, velesili z več kot 50 milijoni prebivalcev. Prodajna in servisna mreža se je razširila na vse naseljene celine, med kupci pa niso bili samo Evropejci, temveč vsi, od mehiških poštarjev do egipčanskih kraljev in članov japonskega cesarskega dvora. Danes Škoda na vse to gleda s položaja globalne znamke s 128-letno tradicijo razvoja in izdelave osebnih vozil.

 

 

Leta 1905 so proizvodne površine tovarne povečali na 9.500 m2, od tega je 900 m2 zavzemala »montažna hala gotovih strojev«, prikazana na fotografiji.

 

125 let gradnje odnosov z zaposlenimi

In tako je pred 125 leti, leta 1898, L&K poleg nove tovarne uvedel tudi svoja prva delovna pravila. Njihovih enajst točk je urejalo razmerja med podjetjem in zaposlenimi. Delavci so se zavezali, da bodo opravljali drugačna dela od tistega, ki jim je bilo prvotno dodeljeno, če bo to od njih zahtevalo vodstvo. Hitro spreminjajoča se industrija je zahtevala največjo možno prilagodljivost in že takrat se je razmišljalo o zagonu proizvodnje pomožnih motorjev za kolesa in kasneje motocikle. Prihod zaposlenih na delovno mesto so beležili s kontrolno številko, ki jo je moral najkasneje v treh minutah po začetku delovnega časa delavec obesiti na kljuko v omarici pri vratarju. Pravilnik o delu je vključeval tudi zdravstveno in nezgodno zavarovanje zaposlenih, hkrati pa je od njih zahteval lojalnost podjetju.