Modeli
Meni
19.09.2023

Novi Škoda Kodiaq in novi Škoda Superb uspešno opravila številne ekstremne preskuse

Škoda je namreč pred njunima svetovnima premierama, ki bosta v prihodnjih tednih, oba modela temeljito preizkusila. 

 

 

V obdobju dveh let so z obema modeloma prevozili skupno več kot milijon kilometrov. Med preskusnimi vožnjami so bili avtomobili izpostavljeni temperaturam od -30 stopinj Celzija severno od polarnega kroga do skoraj 50 stopinj Celzija v arizonski puščavi. Med drugim je Škoda Auto izvedla tudi preskuse s prikolicami na visokogorski cesti na Grossglockner in testirala različne polnilne infrastrukture za vozila s priključnohibridnim pogonskim sklopom. Preden Škoda na trg pošlje nov model, s številnimi obremenitvenimi testi in preskusi materialov na preskusnih postajah in v laboratoriju simulira 40 let običajne uporabe vozila.

Johannes Neft, član uprave Škoda Auto in direktor tehničnega razvoja: "Sledimo motu naših ustanoviteljev Laurina in Klementa iz leta 1895: za naše stranke je dovolj dobro samo najboljše. Zato svoje avtomobile preizkušamo do skrajnih meja ter simuliramo in testiramo vse, kar bi naše stranke lahko doživele na svojih vožnjah. Naša vozila v obdobju le nekaj mesecev prevozijo več kot milijon kilometrov v mestnem prometu, na regionalnih cestah in avtocestah - to je razdalja, ki bi jo povprečen uporabnik prevozil v 40 letih."

Florian Weymar, vodja zagotavljanja kakovosti v družbi Škoda Auto: "Pred začetkom serijske proizvodnje preizkusimo vsakega od približno 7.000 avtomobilskih delov. Z obsežnim, ciljno usmerjenim testnim programom že v zgodnji fazi dobimo natančne informacije o obremenljivosti, vzdržljivosti in kakovosti posameznih komponent. S temi preskusi, ki jih izvajamo v ekstremnih pogojih, ugotavljamo, kakšna je lahko toplotna obremenitev ali vremenska odpornost lakov in površin, uporabljenih v notranjosti. Tako ugotovimo, ali je potrebna optimizacija, in naredimo potrebne prilagoditve."

Številna testiranja za preskus vseh sestavnih delov nove modelske generacije

Prvi virtualni testi za novo modelsko generacijo se začnejo že približno štiri leta pred prihodom modela na trg, prve preskusne vožnje pa približno dve leti pozneje. Pri tem v ekstremnih pogojih temeljito preizkusijo celovito kakovost in vzdržljivost celotnega vozila - podvozja, karoserije, pogonskega sklopa, ogrevanja, elektrike in povezljivosti. Poleg tega veliko posamičnih delov in celotnih sklopov, kot so novi sistem DCC Pro in novi TOP LED‑matrični žarometi, testirajo na posebnih preskusnih postajah in v laboratoriju.

 

 

Testi v mrazu severno od polarnega kroga, vročinski testi v arizonski puščavi

Novi generaciji modelov Superb in Kodiaq sta pred prihajajočima svetovnima premierama, ki bosta v prihodnjih tednih, opravili številne testne vožnje v ekstremnih vremenskih razmerah. Testna vozila so bila izpostavljena temperaturam do -30 stopinj Celzija onkraj polarnega kroga ter vročinskim testom v Španiji, Afriki in arizonski puščavi, kjer so temperature dosegle do 50 stopinj Celzija. S temi testiranji so med drugim ugotavljali, kako se v vročini obnaša novi priključnohibridni pogonski sklop.

 

 

Na programu tudi preskusi s prikolico in testi polnilne infrastrukture

Na visokogorski cesti na Grossglockner v avstrijskih Alpah sta se novi generaciji vozil Superb in Kodiaq uspešno izkazali kot vlečni vozili. Preskusi s prikolicami na gorskih cestah z naklonom do 13 odstotkov so zagotovili dodatna spoznanja o zmogljivosti zavor in toplotnem managementu. Ker bosta obe modelski seriji na voljo tudi v priključnohibridni različici z električnim dosegom več kot 100 kilometrov, je češki proizvajalec avtomobilov natančno preučil tudi možnosti polnjenja z različnimi infrastrukturami.

Po uspešnem zaključku intenzivnega testnega programa sta obe modelski seriji pripravljeni za svetovni premieri, ki bosta v prihodnjih tednih. Novi generaciji vozil zaokrožata zgornji del Škodine raznolike produktne ponudbe, ki tako izpolnjuje najrazličnejše potrebe strank.