Modeli
Meni
14.10.2023

Izboljšani Enyaq - z več moči in večjim dosegom

Daljši doseg, večja zmogljivost in krajši časi polnjenja. Kaj nam bo leto 2024 prineslo za električno družino Škoda?

 

 

"Družina modelov Enyaq bo doživela manjše vizualne spremembe, ki bodo zagotovile skladnost z novo vizualno identiteto blagovne znamke, vključno z novim logotipom, medtem ko bo oznaka iV izginila. Različice bodo zdaj razločene le z numeričnim označevanjem ali modelno oznako, kot denimo RS ali Laurin & Klement," pravi Jaromír Mendl iz produktnega trženja za model Enyaq. Proizvodnja modelov za leto 2024 se bo začela v začetku novembra.

Napredek pogonskega sklopa

Poleg teh vizualnih sprememb bodo avtomobili deležni tudi tehničnih izboljšav, in to tako pri električnih motorjih kot pri baterijah. Namesto različic Enyaq 80 in Enyaq 80x prihajata novi različici Enyaq 85 in Enyaq 85x, kar velja tudi za Coupé. Sprememba oznake za različico zmogljivosti je posledica novih električnih motorjev na zadnji osi in izboljšanega upravljanja baterije. Zahvaljujoč tem spremembam imajo avtomobili za novo modelno leto večjo kapaciteto dosega in izboljšano skupno hitrost polnjenja, hkrati pa zagotavljajo še boljšo vožnjo.

 

 

Enyaq 85 lahko v ciklu WLTP prevozi do 565 kilometrov z enim polnjenjem, baterija pa se lahko napolni od 10 % do 80 % kapacitete v 28 minutah. Ta izboljšava velja tudi za različico Coupé, ki bo zdaj imela doseg do 576 kilometrov.  Električni motor na zadnji osi ima zdaj največjo moč do 210 kW. Različica 85 lahko pospeši od nič do 100 km/h v 6,7 sekunde, kar je dve sekundi hitreje kot prej.

Štirikolesno gnana različica Enyaq 85x ima tudi novo sistemsko moč 210 kW, kar je 15 kW več kot prej. Hitrost 100 km/h doseže v 6,6 sekunde. Poleg tega lahko Enyaq 85x prevozi do 538 kilometrov z enim polnjenjem, medtem ko lahko različica Coupé prevozi 10 kilometrov več. Polnjenje te različice ponuja vršno moč do 175 kW, s čimer se čas polnjenja zmanjša (od 10 % do 80 %) na 28 minut.

 

 

Enako velja za novi Enyaq RS, ki se, podobno kot različica 85x, ponaša z optimizirano kemijo baterijskih celic, izboljšanim termalnim upravljanjem in možnostjo višje maksimalne moči polnjenja. Enyaq RS ima na voljo tudi več moči - 250 kW. Pospešek od nič do 100 km/h traja le 5,5 sekunde pri obeh karoserijskih različicah, dosežek pa se je povečal na 541 kilometrov oziroma 547 kilometrov v različici Coupé. Najvišja hitrost ostaja za različico RS pri 180 km/h*, vendar pa lahko zdaj tudi različici 85 in 85x dosežeta to hitrost. To omogočajo novi električni motorji z večjim navorom, ki omogočajo različne nastavitve skupnega razmerja prestav, pri čemer se ohranja ali izboljšuje dinamika.

"Pomembna nova funkcija za model Enyaq 85 in vse višje modele za leto 2024 je možnost predogrevanja baterije. Sproži se lahko avtomatsko, ko uporabnik vnese pot do hitrega polnilnika z visoko močjo (HPC) v navigacijski sistem, ali pa jo lahko ročno aktiviramo v infotainment sistemu avtomobila," dodaja Jaromír Mendl.

 

 

Avtomatsko zaklepanje in druge spremembe

Posodobljeni Enyaq 85 in vsi višji modeli bodo deležni tudi nekaj drugih, morda na prvi pogled manj pomembnih sprememb. Sem sodi denimo preureditev gumbov za upravljanje. Druga zanimiva funkcija je funkcija avtomatskega zaklepanja, ki zaklene avtomobil, ko voznik odide proč s ključem. Ta funkcija je zdaj del paketa Clever in višjih paketov.

Tudi spremembe v infotainment sistemu veljajo za modele od Enyaqa 85 navzgor. To vključuje novo programsko različico 4.0, ki prinaša popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik. Tudi ta odraža novo identiteto in filozofijo blagovne znamke Škoda, vendar bo hkrati bolj intuitiven in bo olajšal upravljanje funkcij avtomobila. Virtualna instrumentna plošča in head-up prikaz na vetrobranskem steklu bosta deležna novih grafik. Glasovna pomočnica Laura bo izboljšana, z boljšim razumevanjem uporabnikovih ukazov, ki bodo videli prepis svojih zahtev na zaslonu infotainment sistema v realnem času.

 

*predhodni podatki