Modeli
Meni
11.01.2024

Spoznajte Enyaq 85

Morda se na prvi pogled ne zdi tako, vendar je Enyaq na fotografiji precej drugačen od svojih starejših soimenjakov. In to ne samo zaradi številke 85 na prtljažniku. Največje spremembe v modelskem letu 2024 namreč niso vidne na prvi pogled.

 

 

Ena izmed bolj očitnih sprememb je novi infotainment sistem. "Praktično vse je novo: izgled ikon, barve, ozadje," pravi Ján Rehák, ki je sodeloval pri razvoju novega vmesnika. "Novi slog imenujemo Flow HMI. Tudi nove generacije modelov Kodiaq in Superb ga imajo. Temelji na digitalnem oblikovalskem sistemu Škoda Flow, ki se uporablja v Škodinih mobilnih aplikacijah in spletnih mestih," dodaja.

 

 

Barva ozadja zaslona se zdaj prilagaja izbrani barvi ambientalne osvetlitve, izboljšan pa je bil tudi prikaz zemljevida v navigaciji. Spremembe pisave in barv so vplivale tudi na zaslon pred voznikom, ki prikazuje denimo hitrost, raven napolnjenosti baterije in navodila za navigacijo. Ikone in pisava tako odražajo najnovejšo celostno podobo blagovne znamke Škoda.

 

Več moči, večji doseg

 

Pomembna izboljšava je povečana moč in navor električnega motorja na zadnji osi. Sistemska moč se je povečala za 60 kW v primerjavi s prejšnjo različico in znaša zdaj 210 kW; enaka sistemska moč je zdaj na voljo tudi v modelu Enyaq 85x s štirikolesnim pogonom. Največji navor novega motorja znaša 545 Nm. Modelsko leto 2024 je prineslo tudi povečanje moči za različico Enyaq RS, ki ostaja najmočnejši serijski model v ponudbi; njegova sistemska moč zdaj znaša 250 kW (povečanje za 30 kW). 

"Posodobitve se nanašajo na celoten električni pogonski sklop. Plošče statorja in rotorja so zdaj tanjše, uporabljajo se boljši trajni magneti. Pretvornik ima spremenljivo frekvenco krmiljenja, reduktor pa je prav tako doživel spremembe z modificiranimi zobniki. Dodano je tudi oljno hlajenje," povzema Jiří Šlechta z oddelka za razvoj motorja in podvozja pri Škodi.

Močnejši in bolj učinkovit motor gre z roko v roki z izboljšano dinamiko vožnje (0-100 km/h v 6,7 sekunde za Enyaq 85 in 5,5 sekunde za RS, v obeh primerih izboljšanje za skoraj 2 sekundi). Poleg tega prinaša to izboljšan doseg z enim polnjenjem (več kot 560 km za Enyaq 85 in več kot 570 km za različico Coupé).

 

Enyaq 85
Enyaq RS
Enyaq Coupé RS
Enyaq L&K in Enyaq Coupé L&K

 

Ena najpomembnejših inovacij je predgretje baterije, ki segreje baterijo na optimalno temperaturo za hitro polnjenje v hladnih pogojih. Zaradi tega bo Enyaq hitreje dosegel maksimalno zmogljivost polnjenja. Predgretje se lahko vklopi ročno ali pa se bo začelo samodejno glede na uporabo navigacijskega sistema avtomobila, saj upošteva urnik polnjenja med potjo.

 

 

Ob zapuščanju avtomobila lahko izkoristite še eno novo funkcijo. Zahvaljujoč izboljšavam sistema KESSY vam avtomobila sploh ni treba zakleniti. Avto se bo zaklenil sam, ko se bosta voznik in ključ od njega oddaljila za več kot 2,5 metra.

  

Z modelskim letom 2024 se je družini Enyaq pridružila tudi različica Laurin & Klement.