Modeli
Meni
08.04.2024

Škoda zagnala proizvodnjo prenovljene Octavie

Škoda Auto je v svoji matični tovarni v Mladi Boleslav zagnala serijsko proizvodnjo prenovljene Octavie. Posodobljena četrta gene­racija Škodinega najbolje prodajanega modela ima med drugim preoblikovano sprednjo masko, nove matrične LED-žaromete druge generacije in glasovno asistenco Laura z integriranim klepetalnikom ChatGPT. Češki proizvajalec bo še letos proizvodnjo Octavie preselil v tovarno v Kvasinyju in s tem ustvaril dodatne zmogljivosti v Mladi Boleslav.

 

 

Andreas Dick, član upravnega odbora družbe Škoda Auto, direktor proizvodnje in logistike: "Od leta 1996, ko je na trg prišla prva sodobna generacija, je bilo izdelanih približno 7,5 milijona vozil Octavia, tako da ta model ostaja srce naše znamke. Z zadnjo modelsko prenovo postavljamo nove standarde na področju oblikovanja, tehnologije in trajnosti. Model je zdaj še varnejši, ima večji delež trajnostnih materialov v sedežih, armaturni plošči in vratnih oblogah ter vgrajene najsodobnejše povezljivostne funkcije."

 

Širitev proizvodnje Octavie: strateška poteza

Proizvodnja Octavie se je začela v Mladi Boleslav, v ponudbi pa so štirje bencinski in dva dizelska motorja z močjo do 195 kW (265 KM) ter različice z blagim hibridnim pogonom. V drugi polovici leta namerava Škoda Auto proizvodnjo Octavie preseliti v tovarno v Kvasinyju. S to strateško potezo se bodo povečale zmogljivosti za proizvodnjo Octavie v Kvasinyju, hkrati pa sprostile kapacitete v tovarni v Mladi Boleslav, kjer se bodo osredotočili na proiz­vodnjo modelov Enyaq, Enyaq Coupé in Elroq.

 

Dosežki Octavie: vodilna na trgu in prejemnica številnih nagrad

Sodobna Octavia že od svoje premiere leta 1996 pooseblja novo podobo družbe Škoda Auto, postavlja nove standarde in narekuje smer razvoja podjetja. Hitro je postala prodajna uspeš­nica in je zdaj v sedmih evropskih državah vodilna na lestvicah najbolje prodajanih modelov, vključno s Češko, Avstrijo in Slovaško. Poleg tega je Octavia Combi na Češkem, v Italiji, Švici in 11 drugih državah najbolj priljubljen karavan.

Prejšnji mesec je bila Škoda Octavia razglašena za najboljši uvozni avtomobil v svoji kategoriji na prestižnem izboru Best Cars Readers' Choice Awards nemške revije "auto motor und sport", s čimer je že enajstič zapored zmagala v kategoriji kompaktnih uvoznih avtomobilov.

 

Posodobljena Octavia: prefinjena estetika in vrhunska tehnologija

Najnovejša različica Octavie se ponaša z izpopolnjeno zunanjostjo, ki je bolj elegantna in dinamična. Z matričnimi LED-žarometi druge generacije kot dodatno opremo združuje funkcionalnost in slog. V notranjosti lahko kupci izbirajo med štirimi nivoji opreme in devetimi paketi Design Selection, ki vključujejo okolju prijazne materiale, kot so reciklirane tkanine in na trajnosten način obdelano usnje. V skladu s Škodino filozofijo 'simply clever' so tudi praktični pripomočki, kot sta strgalo za led v loputi rezervoarja za gorivo in opcijska dežnika v sprednjih vratih, izdelani iz trajnostnih materialov.

Na tehnološkem področju ima Octaviin infotainment sistem zdaj serijsko 10-palčni zaslon. Sistem glasovne asistence Laura z integriranim klepetalnikom ChatGPT, ki temelji na umetni inteligenci, je zdaj serijska oprema. Omogoča boljšo vozno izkušnjo, saj ponuja nove zmoglji­vosti, ki bistveno razširjajo klasične funkcije govornih ukazov. Poleg tega je vozilo opremljeno z vrsto naprednih asistenčnih sistemov, vključno s sistemom za preprečevanje naleta (Collision Avoidance Assist), sistemom za pomoč pri zavijanju levo (Turn Assist) in sistemom za opozarjanje ob izstopanju (Exit Warning), ki še povečujejo varnost in udobje vseh potnikov.

 

Različici Octavia Sportline in Octavia RS: dinamičen dizajn in izjemna zmogljivost

Škoda bo Octavio še naprej ponujala v različicah Sportline in RS. Za Octavio Sportline, ki je znana po dinamičnem dizajnu, so na voljo štirje motorji: dva dizelska in dva bencinska. Od leta 2000 so najbolj športne različice Octavie opremljene z legendarno oznako "RS". Različica RS, ki je opremljena z motorjem 2.0 TSI z močjo 195 kW (265 KM), ima značilne visokosijajne črne elemente in rdeč odsevni pas na zadku, ki poudarjajo njen športni videz.