Modeli
Meni
Path 2@2x

VSAKODNEVNA VOŽNJA V ŠTEVILKAH, KI SI JIH LAHKO PREDSTAVLJATE

k

Za koliko kilometrov se vam bo napolnila baterija v pol ure in za koliko v dveh? V kolikšnem času bo polna na različnih tipih polnilnic? Kako vpliva na doseg, če se vozite sami ali z družino, če je zima ali pomlad? Koliko vas stane polnjenje za 100 kilometrov vožnje pri različnih ponudnikih? In seveda, koliko bi prihranili pri gorivu, če bi namesto svojega trenutnega vozila uporabljali ENYAQ iV? Pripravili smo vam odgovore!

Kako hitro lahko napolnite ENYAQ 𝗶V?

Preverite s pomočjo spletne strani, do katere dostopate na povezavi spodaj. Tam s pomočjo drsnika zgoraj levo izberite model, ki vas zanima. S pomočjo drsnika zgoraj desno pa izberite stopnjo napolnjenosti baterije (100 % ali 80 %). Spodaj se vam bodo izpisali časi polnjenja do te stopnje napolnjenosti na različnih vrstah polnilnic.

Ustavili ste se na kosilu, večerji, družinskem slavju ...

 

Za koliko* kilometrov se bo napolnil vaš avto, medtem ko vi uživate?

 

Na 22 kW AC polnilnici**

 

Hitro kosilo ali klepet ob kavi (30 minut)

+ 22 km avtocestne vožnje

+ 31 km vožnje po regionalni cesti

 

Službeno kosilo (1 ura)

+ 43 km avtocestne vožnje

+ 62 km vožnje po regionalni cesti

 

Slow food večerja (3 ure)

+ 128 km avtocestne vožnje

+ 186 km vožnje po regionalni cesti

 

Družinsko slavje (4 ure)

+ 171 km avtocestne vožnje

+ 249 km vožnje po regionalni cesti

 

Nočno polnjenje doma ali v hotelu oziroma polnjenje v času delovnika (8 ur)

+ 320 km avtocestne vožnje

+ 470 km vožnje po regionalni cesti

 

Na hitri DC polnilnici***

 

Postanek na poti, hitro kosilo ali klepet ob kavi (30 minut)

+ 58 km avtocestne vožnje na 30 kW polnilnici, 99 km na 50 kW polnilnici, 224 km na 150 kW polnilnici

+ 80 km vožnje po regionalni cesti na 30 kW polnilnici, + 136 km na 50 kW polnilnici, + 310 km na 150 kW polnilnici

 

In če imate časa več?

+ 340 km avtocestne vožnje po dveh urah in pol na 30 kW polnilnici, po uri in 45 minut na 50 kW polnilnici in po uri in desetih minutah na 150 kW polnilnici

+ 470 km vožnje po regionalni cesti na 30 kW polnilnici, po uri in 45 minut na 50 kW polnilnici in po uri in desetih minutah na 150 kW polnilnici

 

* Podatki so približki, izmerjeni v vsakdanjem prometu na slovenskih cestah. Izmerjeni so bili v idealnih vremenskih razmerah. V ekstremno vročih oziroma ekstremno mrzlih dneh ter ob večji količini padavin so dosegi električnih avtomobilov manjši. Odstopanje je lahko tudi 30-odstotno.

**Podatki o polnjenju na polnilnicah AC 22 kW se nanašajo na moč 11 kW, kolikor znaša moč polnjenja večine električnih avtomobilov na trgu. To je svojevrstni standard za polnjenje na polnilnicah AC najsodobnejših električnih avtomobilov. Le redki avtomobili z močmi polnjenja odstopajo

***Pri polnilnicah DC so moči polnjenja odvisne od priključne moči polnilnic na omrežje oziroma od razpoložljive priključne moči. Zato so podatki navedeni za različne moči, do največje, ki jo zmore avtomobil. Tako je zajeta večina scenarijev polnjenja na DC oziroma hitrih polnilnicah. 

Kako daleč lahko peljete s povsem polno baterijo modela ENYAQ 𝗶V 80?

To je odvisno od nekaterih ključnih dejavnikov, denimo vremena, načina vožnje, števila potnikov, temperature v vozilu in količine tovora. S pomočjo orodja na povezavi spodaj lahko preverite, kako se v odvisnosti od vaših izbranih parametrov spreminja doseg. Najprej pa zgoraj levo izberite CALCULATE DISTANCE. Nekaj primerov (temperatura v vozilu je v vseh primerih 21 stopinj Celzija): 

 

POLETJE
571 km - mestna vožnja v ekološkem načinu, v vozilu je samo voznik
483 km - vožnja po regionalnih cestah v športnem načinu z vso družino v vozilu
371 km - avtocestna vožnja polno obremenjenega avtomobila v običajnem načinu vožnje

 

POMLAD/JESEN
558 km - mestna vožnja v ekološkem načinu, v vozilu je samo voznik
472 km - vožnja po regionalnih cestah v športnem načinu z vso družino v vozilu
363 km - avtocestna vožnja polno obremenjenega avtomobila v običajnem načinu vožnje

 

ZIMA
406 km - mestna vožnja v ekološkem načinu, v vozilu je samo voznik
344 km - vožnja po regionalnih cestah v športnem načinu z vso družino v vozilu
264 km - avtocestna vožnja polno obremenjenega avtomobila v običajnem načinu vožnje 

 

Koliko vas stane 100 km vožnje?

Izračuni so bili 1.6. 2021 narejeni za model ENYAQ iV 80. 

 

POLNJENJE NA DOMAČI POLNILNICI 

100 km pretežno avtocestne vožnje  - 1,6 evra (E3, paket Napredni)

100 km krajših voženj izven avtocest - 1,2 evra (E3, paket Napredni)

 

POLNJENJE NA JAVNI POLNILNICI

100 km pretežno avtocestne vožnje - 4,2 evra (Gremo na elektriko z uporabo kartice My ŠKODA Powerpass). Oglejte si polnilnice Powerpass tukaj (QR)

                                                                    

HITRO POLNJENJE

100 km vožnje - 10 evrov (Petrol, tarifa v prvi uri polnjenja) Preveriti ker po mojih izkušnjah ko polnim stane 1kwh 0,25 EUR. To pomeni da stane 100 km pri 20kwh porabe 5 EUR in ne 10

 

RAPIDNO POLNJENJE

100 km vožnje -  9 do 10 evrov (Ionity z uporabo kartice Powerpass) 

 

*Podrobnosti izračuna najdete na https://www.skoda.si/aktualno/novice/1746-je-to-dejansko-najbolj-ugoden-elektricni-avto-v-sloveniji#najceneje-doma

 

Kaj pa model ENYAQ iv 60?

Za polnjenje različice ŠKODA ENYAQ iV 60 z baterijo velikosti 58 kWh zgoraj zapisane vrednosti stroška vožnje na 100 kilometrov načeloma veljajo, a jih je v določenih okoliščinah uporabe mogoče celo zmanjšati. Po drugi strani pa je potrebno upoštevati, da se manjša baterija polni v drugačnih časovnih okvirih, na polnilnicah Ionity pa le z močjo 100 kW. Z manjšo baterijo je manjši tudi doseg z enim polnjenjem, kar nekoliko spremeni izračun celostnih stroškov uporabe. Ti pa so ob večjem obsegu uporabe vsekakor neprimerljivo ugodnejši od stroškov uporabe primerljivega avtomobila na fosilna goriva. 

Koliko lahko prihranite?

 

Koliko pravzaprav letno prihranite z električnim avtomobilom denimo pri vožnji iz Maribora v službo v Ljubljano in nazaj (256 km) v 235 delovnih dneh na leto? Če polnite svoj ENYAQ iV 80 na domači polnilnici, se vam bo račun za elektriko mesečno povečal za 80 evrov. Torej znaša letni strošek 960 evrov. Če bi se v teh 235 delovnih dneh na leto v Ljubljano in nazaj vozili s primerljivim dizelskim SUV-om, bi strošek za dizelsko gorivo letno znašal 5730 evrov.  Kar se tiče energije za vožnjo, znaša torej v petih letih prihranek z modelom ŠKODA ENYAQ iV 80 občutno več kot 20 000 evrov, tudi če avtomobil občasno napolnite na hitrih javnih polnilnicah. 

S pomočjo orodja na strani na povezavi spodaj lahko sami izračunate, koliko prihranite pri gorivu, če vozite električni ENYAQ iV 80. Vnesti morate le vaše število letno prevoženih kilometrov in porabo vašega avtomobila, ki bi ga radi primerjali z modelom ENYAQ iV. Takoj boste videli, kolikšen bi bil vaš prihranek na letni ravni.