Modeli
Meni

Električni avtomobili: Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika med električnim avtomobilom in priključnim hibridom?

Obe vrsti sta opremljeni z vtičnico za polnjenje, sicer pa sta bistveno različni. Priključni hibrid, ki ga s tujko včasih imenujemo PHEV (plug-in hybrid electric vehicle), združuje klasični motor z notranjim zgorevanjem z električnim motorjem in pogonsko baterijo, ki jo je mogoče ponovno napolniti iz električne vtičnice, pa tudi obnoviti ali regenerirati energijo med vožnjo. Tudi PHEV lahko vozi v čisto električnem načinu, vendar je tu doseg omejen na okoli 50 kilometrov.

Električni avtomobili: Pogosta vprašanja

Lahko v dežju napolnim električni avto?

Da, električni avtomobil lahko napolnite v dežju brez strahu pred električnim udarom ali poškodbami. Tako avto kot tudi polnilec imata za te primere več ravni zaščite. Na primer - električni tok ne steče, dokler ni avto varno priključen v vtičnico in nista tako avtomobil kot polnilnik 'prepričana', da je vse pripravljeno in varno.

Električni avtomobili: Pogosta vprašanja

Kako daleč se lahko vozim pozimi?

Z vsako generacijo električnih vozil se doseg z enim polnjenjem izboljšuje. Študija Škoda Vision E predvideva razdaljo do 500 kilometrov. Tako kot avtomobili z motorjem z notranjim zgorevanjem, katerih poraba se pozimi rahlo poveča, tudi električni avtomobili za premikanje v hladnem vremenu porabijo nekaj več energije.

Električni avtomobili: Pogosta vprašanja

Koliko kilometrov ali polnjenj zdrži baterija?

Življenjska doba baterije v električnih vozilih je zelo dolga. Izkušnje iz držav, kjer se električni avtomobili pogosto uporabljajo, tudi na primer v taksijih, kažejo, da baterije tudi po 200.000 ali 300.000 kilometrih ohranjajo 75 do 90 odstokov svoje prvotne zmogljivosti, odvisno od uporabljene tehnologije. Poleg tega z razvojem e-mobilnosti stroški zamenjave baterij hitro upadajo. Baterije lahko zamenjate po delih, za reševanje teh stroškov pa tovarne razvijajo garancijske in servisne programe.

Električni avtomobili: Pogosta vprašanja

Ali električni avtomobili v primeru nesreče niso nevarni?

Tako kot običajni avtomobili morajo za začetek prodaje tudi električni avtomobili skozi proces standardnega testa trka. Baterije v nesreči niso eksplozivne, električni avtomobili pa lahko delujejo tudi brez sklopke in brez menjalnika ali motornega olja, kar je sicer običajno vzrok za požare v nesreči. Na splošno imajo veliko manj sestavnih delov, kar še zmanjšuje verjetnost okvare. Baterije so popolnoma izolirane od preostalega avtomobila, predvsem kabine, v primeru nesreče pa se celoten sistem odklopi.

Ta stran je dodatek k začetni strani. Pritisnite na gumb za dostop do strani.

Nazaj na začetno stran