Za najboljšo izkušnjo uporabniške strani
Ta stran uporablja piškotke za najboljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo naše strani sprejemate uporabo naših piškotkov (nujno potrebni piškotki). Piškotki, za katere potrebujemo soglasje (analitični in funkcionalni piškotki ter piškotki za personalizirane vsebine) bodo nameščeni šele po njihovi aktivaciji. Če se strinjate z uporabo piškotkov, bodo naši partnerji (ponudniki piškotkov in izvajalci storitev na področju informatike) obdelovali identifikacijske podatke. Za to spletno stran in piškotke je odgovorna družba Porsche Slovenija d.o.o.. Nadaljnje informacije o uporabljenih piškotkih in njihovi deaktivaciji najdete v naših
Aktiviraj vse piškotke
Modeli

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI: POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšna je razlika med električnim avtomobilom in priključnim hibridom?

Obe vrsti sta opremljeni z vtičnico za polnjenje, sicer pa sta bistveno različni. Priključni hibrid, ki ga s tujko včasih imenujemo PHEV (plug-in hybrid electric vehicle), združuje klasični motor z notranjim zgorevanjem z električnim motorjem in pogonsko baterijo, ki jo je mogoče ponovno napolniti iz električne vtičnice, pa tudi obnoviti ali regenerirati energijo med vožnjo. Tudi PHEV lahko vozi v čisto električnem načinu, vendar je tu doseg omejen na okoli 50 kilometrov.

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI: POGOSTA VPRAŠANJA

Lahko v dežju napolnim električni avto?

Da, električni avtomobil lahko napolnite v dežju brez strahu pred električnim udarom ali poškodbami. Tako avto kot tudi polnilec imata za te primere več ravni zaščite. Na primer - električni tok ne steče, dokler ni avto varno priključen v vtičnico in nista tako avtomobil kot polnilnik 'prepričana', da je vse pripravljeno in varno.

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI: POGOSTA VPRAŠANJA

Kako daleč se lahko vozim pozimi?

Z vsako generacijo električnih vozil se doseg z enim polnjenjem izboljšuje. Študija ŠKODA VISION E predvideva razdaljo do 500 kilometrov. Tako kot avtomobili z motorjem z notranjim zgorevanjem, katerih poraba se pozimi rahlo poveča, tudi električni avtomobili za premikanje v hladnem vremenu porabijo nekaj več energije.

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI: POGOSTA VPRAŠANJA

Koliko kilometrov ali polnjenj zdrži baterija?

Življenjska doba baterije v električnih vozilih je zelo dolga. Izkušnje iz držav, kjer se električni avtomobili pogosto uporabljajo, tudi na primer v taksijih, kažejo, da baterije tudi po 200.000 ali 300.000 kilometrih ohranjajo 75 do 90 odstokov svoje prvotne zmogljivosti, odvisno od uporabljene tehnologije. Poleg tega z razvojem e-mobilnosti stroški zamenjave baterij hitro upadajo. Baterije lahko zamenjate po delih, za reševanje teh stroškov pa tovarne razvijajo garancijske in servisne programe.

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI: POGOSTA VPRAŠANJA

Ali električni avtomobili v primeru nesreče niso nevarni?

Tako kot običajni avtomobili morajo za začetek prodaje tudi električni avtomobili skozi proces standardnega testa trka. Baterije v nesreči niso eksplozivne, električni avtomobili pa lahko delujejo tudi brez sklopke in brez menjalnika ali motornega olja, kar je sicer običajno vzrok za požare v nesreči. Na splošno imajo veliko manj sestavnih delov, kar še zmanjšuje verjetnost okvare. Baterije so popolnoma izolirane od preostalega avtomobila, predvsem kabine, v primeru nesreče pa se celoten sistem odklopi.

Ta stran je dodatek k začetni strani. Pritisnite na gumb za dostop do strani.

Nazaj na začetno stran