Modeli
Meni

Baterije: Pogosta vprašanja

Ali baterije ne zavzemajo veliko prostora v avtomobilu?

Nasprotno - prostornost in prilagodljivost notranjosti sta eni največjih prednosti električnih vozil. Res je, da je za zagotovitev ustreznega dosega potrebno veliko baterijskih celic, vendar se sklop baterij nahaja v dnu avtomobila. Ne le, da zaradi tega niso ovira, s tem tudi zagotavljajo nizko težišče, kar omogoča odlično vodljivost. Električni pogon sam je veliko bolj prostorsko učinkovit od običajnih motorjev. Tudi velik prenos oziroma menjalnik ni potreben, elektromotorji pa so bistveno manjši od motorjev z notranjim zgorevanjem.

Baterije: Pogosta vprašanja

Ali je mogoče baterije električnih avtomobilov reciklirati?

Recikliranje baterij je ključnega pomena za našo industrijo. Čeprav je seveda možno reciklirati litij-ionske baterije, so stroški izjemno visoki. Toda z razširjenostjo e-mobilnosti se bo povečala proizvodnja litij-ionskih baterij, kar bo povzročilo povpraševanje po surovinah in posledično bo več tudi baterij v končni življenjski dobi. Ti učinki bodo spodbudili razvoj cenejših in učinkovitejših metod recikliranja.

Baterije: Pogosta vprašanja

Katere možnosti obstajajo za ponovno uporabo baterij?

Tudi po tem, ko je baterija zaključila svojo življenjsko dobo v avtomobilu, recikliranje ni edina možnost. Te baterije je mogoče ponovno pretvoriti v naprave za shranjevanje energije in s tem se celotna življenjska doba baterije podaljša za več let. Z drugimi besedami, delno izrabljenim baterijam bomo dali drugo življenje.

Baterije: Pogosta vprašanja

Ali obstaja razlika med baterijami za PHEV (priključnohibridne) avtomobile in čisto električne avtomobile?

Da, obstajajo ključne razlike v njihovi zmogljivosti in zasnovi. Baterije PHEV imajo manjše zmogljivosti in so običajno nameščene proti zadnjemu delu avtomobila, pod drugo vrsto sedežev, saj mora imeti vozilo nameščen tudi motor z notranjim zgorevanjem. Zasnova in oblika baterij BEV, ki na splošno spominja na rolko, izhaja iz njihove lokacije v dnu vozila, med obema osema. Ker BEV vozila nimajo motorja z notranjim zgorevanjem, je baterija večja in ima logično večjo zmogljivost.

Baterije: Pogosta vprašanja

Kakšno zmogljivost imajo te baterije?

Glavni indikator za električne avtomobile je njihov doseg s polno baterijo. Danes je domet PHEV baterij, ki so namenjene le električni vožnji, približno 50 kilometrov, v primerjavi s približno 300 kilometri, kolikor jih omogočajo baterije v BEV modelih. Do leta 2020, ko bo predstavljen koncept Vision E kot serijski avtomobil, bo znašal doseg približno 500 km.

Baterije: Pogosta vprašanja

Kateri so načini za polnjenje baterij in kakšne so razlike med njimi?

Trenutno obstajata dva običajna načina polnjenja električnega vozila: eden prek hitre polnilnice, drugi pa prek običajne gospodinjske vtičnice. Točke za hitro polnjenje najdete v nakupovalnih centrih, na bencinskih črpalkah … Prednost teh točk je, da zmorejo večji polnilni tok kot polnilnica (ali gospodinjski tok), ki je na voljo doma. Razlika je posledica velikosti varovalke.

Ta stran je dodatek k začetni strani. Pritisnite na gumb za dostop do strani.

Nazaj na začetno stran