Modeli
Meni
01.11.2023

Raziskovalci trajnosti: Alison in trajnostna moda

Alison Orr je naravnost obsedena s trajnostno modo, ki vdihuje novo življenje rabljenim oblačilom. V skladu s to filozofijo je tudi avto, ki ga vozi: Škoda Fabia Combi druge generacije.

 

 

V slikovitem britanskem mestu Masham v pokrajini Yorkshire Dales je Alison Orr pionirka trajnostnega gibanja v modi. S tem se je ukvarjala, še preden je postalo trend. Nekoč pa je odkrila pravi zaklad - zavržene kose iz 100-odstotnega kašmirja. Izkoristila je priložnost, ustanovila Nearly New Cashmere in se lotila reševanja ter obnavljanja oblačil iz tega razkošnega materiala. Do danes je rešila in vdihnila novo življenje tisočim kosom kašmirja z vsega sveta.

 

 

Njena motivacija izvira iz njenega globoko zakoreninjenega odpora do odpadkov. Ko je dojela, da lahko celo trpežen, visokokakovosten material, kot je kašmir, konča na odpadu, jo je to močno pretreslo. Njena strast do mode in trajnosti jo je tako ponesla na zanimivo podjetniško pot.

 

 

Kot polno zaposlena mama je svoje podjetje ustanovila doma in prek spleta prodajala obnovljen kašmir. Ko je povpraševanje raslo, je postopoma razširila svojo ekipo in vključila svojo hčerko, kar je nazadnje pripeljalo do odprtja fizične trgovine v majhnem mestu Masham leta 2019.

 

 

Alison obožuje trajnostno modo, 100-odstotni kašmir, vintage svilene šale, družinsko življenje in podeželje. Pred mnogimi leti je razvila odpor do odpadkov, ki jih je opazila povsod, od priprave hrane do izdelave oblačil. To jo je pripeljalo do kašmirja, ki je bil pogosto popolnoma nepotrebno zavržen. Ustanovila je podjetje Nearly New Cashmere Co. in se odpravila reševat, popravljat in obnavljat oblačila iz kašmirja, ki so bila namenjena na odpad. Razkošen material in oblačila iz njega tako zdaj najdejo pot do novih lastnikov po dostopni ceni.

 

 

Alisonina blagovna znamka je danes dobro uveljavljena. Kašmir, ki ga pridobi v različnih stanjih ohranjenosti, gre skozi temeljito obnovo, na koncu pa so razkošna oblačila na voljo po dostopni ceni. Njena ekipa v Nearly New Cashmere je sestavljena iz spretnih mojstrov - celo umetnikov - ki delijo enake vrednote trajnosti in kakovosti, ki jih zagovarja tudi Alison. 

Obnavljanje in ponovna uporaba materialov, celo dragocenih materialov, kot je kašmir, imata dvojni namen: zmanjšati vpliv na okolje in prinašati radost skozi edinstvena in visokokakovostna oblačila. Alison in njeni sodelavci prav tako izobražujejo svoje stranke, jim predstavljajo različne trajnostne prakse, poudarjajo potrebo po zavračanju kulture odvrženega blaga ter ponujajo nasvete o negi oblačil in napotke za trajnostno nakupovanje.

 

Raziskovalci trajnosti: naša serija zgodb predstavlja zanimive in navdihujoče ljudi, njihove domiselne projekte ter njihov nekonvencionalen in skromen pristop k življenju. 

Več iz serije Raziskovalci trajnosti

Pohištvo iz alg in ribiških mrež

Reciklirane ribiške mreže in bioplastika iz alg: tudi to so materiali, ki jih Anna in Alexander uporabljata pri oblikovanju pohištva. Njun naravni partner pri tej sodobni in trajnostni oblikovalski nalogi je Škoda Enyaq.

Ribič iz srca Galicije

Carlos dela v trajnostni ribogojnici, vozi Enyaq 60 in si je sam zgradil kočo zase in svojo družino.