Modeli
Meni
01.11.2023

Raziskovalci trajnosti: pohištvo iz alg in ribiških mrež

Reciklirane ribiške mreže in bioplastika iz alg: tudi to so materiali, ki jih Anna in Alexander uporabljata pri oblikovanju pohištva. Njun naravni partner pri tej sodobni in trajnostni oblikovalski nalogi je Škoda Enyaq.

 

 

Ko potrebujeta mir in navdih, se Anna Eliasson in njen sodelavec Alexander Westerlund odpravita v slikovito regijo Sotenäs na zahodni obali Švedske, približno 150 kilometrov severno od Göteborga, drugega največjega mesta v državi. Dva vztrajna sanjača, kot se sama opisujeta, iz kreativnega studia Interesting Times Gang v Stockholmu vidita svoje poslanstvo v preseganju meja trajnostnega oblikovanja.

 

 

Zakaj ju privlači ta tiha lokacija in kakšen vpliv ima okolje na njuno delo? Ta del Švedske je za Aleksandra in Anno več kot le slikovit umik od velikega mesta. To je kraj, ki prebuja občutke čudenja, kot se ju spominjata iz otroštva. "Mislim, da je del odgovora na vprašanje, zakaj greva sem, v tem, da ponovno prižgeva tisto iskro otroštva, iskro domišljije, " pravi Anna. 

 

 

Ko gre za trajnostno oblikovanje, Alexander in Anna nista le izvajalca, ampak inovatorja. Eden njunih najzanimivejših projektov je bila kavna mizica, pri kateri sta uporabila pomoč umetne inteligence in sofisticiranih algoritmov. "Umetna inteligenca je ustvarila na stotine organskih oblik, skoraj kot Gaudijeve skulpture," se smeje Alexander. To ni bil le kos pohištva, ampak študija tega, kako lahko tehnologija posnema kompleksnost narave.

 

 

Navdihnjen z organskimi oblikami, ustvarjenimi z umetno inteligenco, se je njun studio lotil 3D-tiskanja. Ta tehnološki skok pa zanje ni bil le enkratni eksperiment - postal je temelj njihove oblikovalske filozofije. Od tistega trenutka naprej se z naravo navdihnjene oblike pojavljajo v vseh njihovih izdelkih.

 

 

Interesting Times Gang je oblikovalski studio iz Stockholma. Gre za meddisciplinarni kolektiv umetnikov, razvijalcev materialov in ustvarjalnih tehnologov, obsedenih z ustvarjanjem estetskih predmetov in okolij, izdelanih iz čudovitih obnovljivih materialov.

 

 

Stoli, natisnjeni iz alg

Njihov interes za trajnost je očiten v portfelju studija. Primer, ki izstopa, je modularna stena iz pomarančne lupine in odpadne bioplastike. Tu je tudi serija stenskih panelov, izdelanih iz micelija, koreninskega sistema gliv. Trenutno raziskujejo alge. '"Dobili smo idejo, da bi natisnili stol iz alg in ga potopili v vodo, da vidimo, kaj se zgodi," pojasnjuje Alexander. To ni samo ustvarjanje kosa pohištva - gre za raziskovanje potenciala morske biomase kot trajnostnega materiala.

 

 

Ta popolna predanost trajnosti se razteza tudi v njuno osebno življenje, saj se je Anna po pozitivnih izkušnjah s Škodo Superb odločila za električni model Enyaq. Opozarja, da je lastništvo električnega avtomobila trenutno najboljša možnost.

Kar zadeva prihodnost, imata optimističen, a hkrati pragmatičen pogled nanjo. Delo studia je pritegnilo pozornost, s pozornostjo pa so prejeli tudi financiranje, namenjeno raziskovanju bioplastike iz alg in japonskih ostrig, te invazivne vrste na norveških in švedskih obalah. "Zmeljemo njihove lupine in tako ustvarjamo nove materiale," pojasni Anna. V prihodnosti  je v načrtu izdelava iverne plošče iz alg, razvoj biorazgradljive bioplastike ter oblikovanje trdih plošč ali miz iz morske biomase.

 

 

Mreže duhov

Alexander in Anna nista ravnodušna glede izvora materialov, ki jih uporabljata. "Trudimo se čim več materialov pridobiti iz lokalnih virov. Osredotočamo se na Evropo. Velik del prihaja neposredno iz lokalne skupnosti na zahodni obali Švedske," pojasnjuje Anna. To velja tudi za plastiko, ki jo poberejo iz morja in jo uporabljajo pri razvoju nove mize. Sodelujejo z lokalnimi ribiči, ki pobirajo zapuščene ribiške mreže, znane kot 'duhovi', in s tamkajšnjim obratom za sortiranje odpadkov, ki poskuša ustvariti povpraševanje po morskih odpadnih surovinah. "Zanima nas razdalja, ki jo prepotujejo naši materiali. Na primer, micelij je tukaj, v severni Evropi, vzgojen lokalno," doda Alexander.

 

 

Studio, za katerega delata, je več kot služba. Vidita ga kot platformo za navdih in spremembo. 

 

 

Raziskovalci trajnosti: naša serija zgodb predstavlja zanimive in navdihujoče ljudi, njihove domiselne projekte ter njihov nekonvencionalen in skromen pristop k življenju. 

Več iz serije Raziskovalci trajnosti

Alison in trajnostna moda

Alison Orr je naravnost obsedena s trajnostno modo, ki vdihuje novo življenje rabljenim oblačilom. V skladu s to filozofijo je tudi avto, ki ga vozi: Škoda Fabia Combi druge generacije.

Ribič iz srca Galicije

Carlos dela v trajnostni ribogojnici, vozi Enyaq 60 in si je sam zgradil kočo zase in svojo družino.